Det er 1. juledag og som alle andre steder litt dagen derpå med kald ribbe og et lunsjbord som bugner. At mange har det slik hjemme er vet vi jo, men at de som av forskjellige grunner er litt alene også kan finne sammen til hyggelige juletradisjoner er ikke selvsagt.

På Huset i Greveveien har det vært en tradisjon med mulighet for å møtes både jul og nyttår. Tidligere i år var det kanskje ikke alle som trodde det skulle bli slik, men som så mange år før står Tage K. Sandbakken der og smiler og byr på fantastisk god mat i år også.

Han gjorde det julaften, han bød på lunsj 1. juledag og lover det samme når nyttår skal feires.

– Alt lages fra bunn av og jeg hadde stelt i stand om det så bare kom en person. Da er det en som trenger det, slår han fast og har høy standard på maten han serverer.

LES OGSÅ: Alle går i kjelleren noen ganger: – Men ligger du der ennå etter en uke eller to, da er det noe som ikke stemmer

Hjerterom

May Alta het egentlig Olsen, men ble Alta da hun kom til Larvik for mange år siden. De siste 13 årene har hun vært en av de mange som bruker Huset i Greveveien.

– Jeg er bipolar, og det er slik jeg kom hit. En jeg kjente tipset meg om Huset. Nå er det ikke slik at det må være noe slik for at du skal komme hit altså. Alle er velkomne. Huset er her for de som kanskje er ensomme og gjerne vil være sammen med noen. her stilles ingen spørsmål, smiler May.

Hun var litt forsiktig den gang hun først stakk innom her, men i dag er hun det hun selv kaller fast inventar.

Det er 1. juledag og May nyter ennå smaken av gårsdagen.

– Vi var ikke så mange her på julaften. Seks stykker. Men for oss betyr det livet. Her skal det være hjerterom men ikke mas. Det er Huset, sier hun.

May forteller at det er mange av de samme som går igjen når det er høytider.

– Det gjør det jo enda bedre. Da blir vi som en familie.

Kjøkkensjefens gave

– Det er Tage, han er kjøkkensjefen her, sier May og peker på en fyr som er ute i stua og sjekker hvor mange som er kommet.

Det er han som står for maten. Tage K. Sandbakken har holdt på i mange år. Det ryktes rundt bordet at det var et år han ikke sto for maten.

– Høh, det er to år det, sier han og setter seg ned.

Det ene var i fjor. Da stoppet korona alt. Så var det et år en gang der noen bestemte at noen andre skulle stå for maten. Det ble med den ene gangen.

– Dette er min gave til brukerne her, julemiddagen og en god lunsj dagen etter. Og nyttårshelgen da, smiler han beskjedent.

– Sausen hans er utrolig god. Han er berømt for den, skyter en av gjestene inn.

Kokken trekker på skuldrene. Han er vant til skryt.

På bordet til denne lunsjen står det fristende rester fra gårsdagens julemiddag, et godt utvalg av laks og ørret i forskjellige varianter.

– Jeg har noen kontakter, så det ble en del fisk i år, smiler kokken fornøyd med det ekstra utvalget til koldtbordet.

Lions Hedrum har i år gitt økonomisk støtte til maten og feiringen. Det skal ikke være økonomi som hindrer folk til å komme.

LES OGSÅ: Kenneth er blant flere som har samlet inn penger: – Responsen har vært helt enorm