Gå til sidens hovedinnhold

Takk til alle som har bidratt – ute og hjemme

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Grytidlig den 6. juni for seks år siden gikk jeg ned på ei strand ved byen Hermanville-sur Mer i Normandie. Vi var der før sola sto opp, men en liten håndfull mennesker var kommet før oss. På stranda sto to staute karer på ca 90 år. De holdt hverandre i hånda mens de så ut over det åpne havet. De sto helt i ro svært lenge. Ikke et ord ble sagt. Om de hadde vondt noe sted, om de var slitne, så holdt de det for seg selv.

70 år tidligere kjempet de to gamle karene seg i land under hard beskytning sammen med 160.000 andre unge menn. Den gangen ble havet farget rødt av alt blodet som fløt fra alle menneskene som ble drept under landgangen.

Den norske jageren «Svenner» deltok i invasjonen av Normandie. «Svenner» ble truffet av to tyske torpedoer klokka 05:30 den 6. juni 1944. Skipet ble senket rett utenfor der de to gamle soldat-veteranene sto oppstilt. Av mannskapet på 230 mann mistet 34 livet, ti av dem var vestfoldinger. Blant dem var Asle Leonhard Hansen fra Larvik, Olaf Ferdinand Jespersen fra Larvik og Arne B. Kristiansen fra Tjølling.

Omkring 12.000 nordmenn falt under andre verdenskrig. Vi skal aldri glemme det offeret disse menneskene gjorde for at vi skulle få leve et liv i fred og frihet.

8. mai er først og fremst en markering av at landet vårt ble frigjort fra tysk okkupasjon. Fra 2011 ble 8. mai også den nasjonale veterandagen, en dag hvor vi skal vise vår anerkjennelse til alle dem som har deltatt i militære operasjoner ute i verden på vegne av Norge. Målet for alle operasjonene har vært å bidra til fred og frihet i de landene og på de stedene vi har vært. Fred og stabilitet ute i verden er også med på å skape fred og stabilitet her hjemme i Norge.

Det går en linje fra 9. april og frem til i dag: Frihetskampene gjennom krigsårene fortsatte med Tysklandsbrigadens innsats fra 1947 til 1953, deretter var norske soldater involvert i operasjoner i Korea, Gaza, Kongo, Libanon, Gulfen, Somalia, Balkan, Afghanistan, Libya og Irak – i tillegg til mange andre steder verden rundt.

Mer enn 100.000 nordmenn har deltatt i internasjonale operasjoner i 40 land. Mer enn 100 norske kvinner og menn kom ikke hjem med livet i behold. Langt flere kom hjem med skader på kropp og sjel. Mens de langt fleste av oss kom hjem med gode opplevelser og erfaringer.

Jeg var heldig og fikk et års FN-tjeneste i Libanon. Vårt oppdrag var å skille partene i et konfliktfylt område. Vi bodde tett på libaneserne, ofte i nabohusene i mange av de små landsbyene. Det ga oss nye perspektiver og verdifull kunnskap om menneskene, konfliktene og deres fremtidshåp.

Norges fred og frihet utfordres hver dag. Vi ser dessverre et Russland som trenger seg stadig tettere på oss, og som utfordrer vår integritet gjennom blant annet å øve sine militære avdelinger gradvis tettere på norsk territorium, de utøver elektronisk krigføring mot norske interesser, sprer falske nyheter og så videre. Vår fred og frihet er ikke vunnet en gang for alltid. Den må vi sloss for hver dag.

Jeg vil takke alle som har bidratt for Norge. Både de som kjempet og falt under andre verdenskrig, og alle de som har tjenestegjort ute i internasjonale operasjoner. Jeg vil også takke alle dem som var igjen hjemme, de som ventet på deres kjære som tjenestegjorde for Norge. De har gjort det mulig for Norge å bidra til fred andre steder i verden.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.