Der Larvik kommune også fikk overrakt en padleåre fra kulturministeren på Tahiti.

Det var utgiveren av Tangaroa-boken, Bazar forlag - med staværingen Ragnar Sørum på laget - som stod for lanseringen. Og bortsett fra peruaneren Roberto Sala, var alle flåtemedlemmene på plass: Torgeir Sæverud Higraff, Olav Heyerdahl, Øyvin Lauten, Bjarne Krekvik og Anders Berg.

Og samtlige forsikret at ferden hadde vært en friksjonsfri ferd av de sjeldne, nærmest for ferie å regne. Man blir dessuten skrudd sammen på en spesiell måte når man befinner seg på en håndfull kvadratmeter med balsastokker ute på det veldige oceanet, og flåtemedlemmene medga at de fremdeles sliter litt med abstinensene etter å ha kommet trygt i land og gjenopptatt normale sysler.

- Forberedelsene var verst, der møtte vi mye motstand, plunder og utsettelser, og selve ferden ble som en fin belønning, mente forfatter Sæverud Higraff.

I 2003 satte han seg fore å realisere guttedrømmen om å seile i Heyerdahls kjølvann og spurte kona om hun var villig til å gi ham to år av livet for at han skulle kunne bruke ett år på å realisere drømmen sin. Det endte med fire års hektisk innsats.

- Vi ble advart på forhånd mot ekspedisjonssyke, men de småkonfliktene som kom i løpet av ferden kan telles på én hånd. For dette var først og fremst en vakker opplevelse, påpekte styrmann Øyvin Lauten, som for lengst er tilbake i stillingen som lærer ved Thor Heyerdahl videregående skole.

Thor Heyerdahls barnebarn, Olav Heyerdahl, hadde blant annet alt av dykkeoppgaver på ferden, fleipet med at farfaren hadde blitt forbannet om han hadde fått vite at Tangaroa slo Kon-Tiki med én måned, men korrigerte med at grand senior nok hadde vært struttende stolt.

Olav Heyerdahl påpekte dessuten at ferden avdekket hvilke enorme endringer som har skjedd med verdenshavene siden Kon-Tiki gled over bølgene for 60 år siden. Den gang svermet haiene om flåten og mannskapet gasset seg i tunfisk. Tangaroa-medlemmene så bare fire hai på overfarten og fisket kun tre tunfisk.

Et tankekors er det også at om klimaprognosene slår til, vil samtlige 78 atoller i det stillehavsarkipelet der Tangaroa landet, stå under vann om 50 år. En utfordring av uante dimensjoner både for de fastboende, men også for hele verdenssamfunnet, poengterte Sæverud Higraff.

Hva selve Tangaro-flåten angår, så eies den som kjent av forretningsmannen Thore Liverød. I sommer har den ligget på svai utenfor Kronprinstomta i Stavern, men tirsdag førstkommende tas den opp og går i «opplag» på Agnes for vinteren.

Flåtemedlemmene selv har ellers ingen klare planer for videre samarbeid om nye prosjekter, men den blide svenske, fotografen Anders Berg, røpet at han har invitert kameratene til julebord og badstuemoro i de dype svenske skoger oppunder jul.

Forfatter Sæverud Higraff, journalist av yrke, har dessuten utarbeidet et turkonsept som går i Thor Heyerdahls fotspor til Peru, og blir det nok påmeldte, går turen av stabelen i februar 2008.

Boken «Tangaroa - havets hersker. Et eventyr i Kon-Tikis kjølvann» er blitt en påkostet praktutgivelse med design av Ina Brantenberg i Tank design, og trykkes i et ambisiøst opplag på 8000 eksemplarer. Forlaget har også bestemt at larvikingene, grunnet flåtens sterke tilknytning til byen, får anledning til å kjøpe boken til nedsatt pris.

Flåtemedlemmene selv rundet for øvrig av gårsdagens boklansering ved å dra på signeringsferd til byens bokhandlere.