Gå til sidens hovedinnhold

Konger på Tahiti

Artikkelen er over 15 år gammel

For tiden er seks skjeggete menn konger på Tahiti.

De er blitt mottatt på mest overdådig vis, av presidenter og fjernsynskameraer og polynesiske dansere. Men kanskje akkurat en overdådig mottakelse er hva de seks sjømennene fra Tangaroa-ekspedisjonen fortjener, etter å ha tilbrakt til sammen 94 historiske dager på sjøen i en balsaflåte. Stort sett bare omgitt av hverandre og ellers blått i blått.

- Det er selvfølgelig en utrolig intens opplevelse å være sammen på en flåte i månedsvis, langt hjemmefra. Det er øyeblikk der man iblant lengter langt bort, medgir ekspedisjonsleder Torgeir Sæverud Higraff.

Til tross for tidsforskjellen tok han seg tid til å snakke med Østlands-Posten på telefon fra Tahiti i går. Resten av mannskapet, inkludert Larvik-lærer Øyvin Lauten, var ute i natten og feiret hjemkomsten med familie og lokalbefolkning, og var derfor ikke tilgjengelig for intervju.

- Et ankerøl, det er vel fortjent, humrer Higraff på mannskapets vegne. Selv har han tidligere på kvelden deltatt på et tv-show, og er derfor ikke med på festen. De har også vært på cocktail-party med presidenten, og en egen komité arbeider for at ekspedisjonsdeltakerne skal ha det best mulig på Tahiti fram til hjemreisen 18. august.

- For oss er det moro, vi får møte alt som kan krype og gå av prominente personer her. Men ikke minst er vi gode ambassadører for Larvik. Vi har deltatt i flere tv-program og blir spurt ganske mye om Larvik. Og på pressekonferansen i går holdt Thor Heyerdahl Jr. et godt foredrag om faren sin. Dette er ting som kan ha stor betydning for Larvik, mener Higraff.

Som Østlands-Posten skrev i går, hadde Tangaroa en svært vanskelig siste etappe til havnen i Papete. En del av årsaken er at arrangementskomiteen på land ønsket flåten tauet inn så fort som mulig, før det mørknet. Det var dessuten vanskelige værforhold, med høy sjø og kraftige bølger foran båten.

- Jeg merket at jeg var litt engstelig den siste etappen. Det gikk en god del fortere enn hva flåten hadde godt av.

Faktisk så mye fortere at den siste innspurten førte til store skader på Tangaroa. Bambusrekkverket på flåten ble ramponert, og mye av det elektroniske utstyret som telefon, navigeringsutstyr og GPS gikk også dukken.

- Vi har reparert bambusrekkverket nå, men det elektroniske utstyret har vi ikke lenger behov for.

Ekspedisjonslederen tør knapt tenke på hva som ville skjedd dersom skadene hadde inntruffet på åpent hav.

- Hele tiden underveis har vi hatt bølger bak båten. I det hele tatt har vi seilt med utrolig gode værforhold. Det siste kvarteret i Papete var eneste gang jeg faktisk var bekymret i løpet av ekspedisjonen.

Nå ønsker Higraff å få Tangaroa hjem. Målet er et museumssenter der havekspedisjoner og Kon Tiki-ferder fra både fortid og samtid kan presenteres.

- Jeg har virkelig fått åpnet øynene for hvilken fantastisk rikdom som fins i havet. Masse bølger, masse energi, liv og fisk - det koker der nede! Og ingen bryr seg om det. Det håper vi å forandre på.