Gå til sidens hovedinnhold

Oppløftende resultater fra Tangaroa

Artikkelen er over 14 år gammel

Vannprøver tatt under Tangaroa-ekspedisjonen viser at de mer isolerte delene av Stillehavet fremdeles er rene. Se vår spesialseksjon:

Da Tangaroa-ekspedisjonen la ut over Stillehavet i fjor, hadde de en viktig oppgave på ferden. Mannskapet skulle sørge for å ta vannprøver underveis, i likhet med det inspirator og forgjenger Thor Heyerdahls Kon Tiki-ferd gjorde. Dermed regnet forskere med å kunne si noe om utviklingen i havforurensing i løpet av de 59 årene som hadde gått siden forrige ekspedisjon, skriver nettstedet forskning.no

– Tangaroa-ekspedisjonen ga oss en unik mulighet til å samle inn vannprøver fra en farkost som ikke selv påvirket det miljøet den skulle ta prøver av, sier Anders Goksøyr, som har koordinert analysearbeidet, til nettstedet.

Prøveresultatene viser at de isolerte delene av Stillehavet fremdeles er rene, selv om situasjonen kan være annerledes i kystnære strøk.

På en flåte forstår man at Stillehavet er like vakkert som det er digert, og det er en gladmelding at de skumle stoffene ikke har forvillet seg med havstrømmen til den isolerte ruta som vi valgte, sier ekspedisjonsleder, Torgeir S. Higraff i en pressemelding.