Gå til sidens hovedinnhold

Populær Tangaroa-regatta

Artikkelen er over 15 år gammel

Flere hundre skuelystne hadde møtt fram for å overvære den lokale Tangaroa-ekspedisjonen i Stavern lørdag. (Foto: Bjørn-Tore Sandbrekkene)

Ytterst på bryggekanten nylig hjemkomne Øyvin Lauten som smilte og nikket fornøyd over den lokale kreativiteten som hadde skapt flotte Tangaroa-flåter. Selv var han med på ferden i Polynesia, og han sa til ØP Nett at han syntes det var en stor overgang å komme hjem.

- Det var det, og ikke minst når det gjelder temperaturen. Men når det samles så mange mennesker her for å hylle ekspedisjonen vår, så gir det varme nok. Flott å se så mye kreativitet og interesse som her i Stavern, sa Øyvin Lauten.

Sjekte-regatta og regatta for de hjemmelagede Tangaroa-flåtene sto på programmet. Mange hundre mennesker fulgte med i det lette regnværet, og Kåre Christoffersen og representanter fra Larvik Kommune klarte å skape en flott stemning på bryggene i Stavern.

11. november blir det enda mer hyllest. Da kommer alle besetningsmedlemmene til Larvik, og så blir det storfest spandert av Øyvin Lautens og Thor Heyerdahls hjemby.

Stavern rigget for eventyr

Det var ramsalt sjøglede og flytende oppfinnsomhet i Norges regnfylte smilehull på lørdag.

Rett fra Tahiti satte Øyvin Lauten sjøbein på bryggekanten i Stavern. Til ære for Tangaroa-ekspedisjonen og den lolkale helt, arrangerte byens ildsjeler både sjekteregatta og flåteregatta.

Dagen opprant i øsende regn, og himmelen lå blytung over kruttårnet. Men det stoppet ikke ivrige sjøfarere. Stranda ved siden av fiskebutikken var full av fantasifulle flåter laget av barn i alle aldere. Og de voksne stilte opp i regnhyre omtrent for første gang denne sommeren.

– Været er bra det, ikke sant Kåre? Sa «speaker» Ragnar Jensen spøkefullt.

– Du står jo på soluret, repliserte Kåre Kristoffersen.

Etter en rykende sjekteregatta med de typiske stavernssjektene med hvit skvettgang, var det flåtenes tur.

17 fartøyer stilte til start. Noen helt primitive, andre var virkelig imponerende. Langs brygga sto tett i tett med heiende paraplyer.

Det var fantasifulle navn på flåtene, som «Den sorte dame», «Travel for Peace», «Sand i skoa» og «Agnesflåten» .

Noen hadde organisert padling, andre stolte på seil og «M&M in action» brukte både hender og føtter i vannet. Kanonen smalt for første flåte over målstreken, og det var «Tregris».

Våte og oppspilte kom hele gjengen i land på stranda til stolte foreldre med kamera klar. Brødrene Jonas (7) og Oscar (4) Jacobsen kom inn med «Den sorte dame», som var et skikkelig miniskip. De hadde fått god hjelp av bestefar med snekkerarbeidet.

– Det er et komplisert regnestøkke med delingær og kvadratrøttær, uttalte leder for Kystlaget, Dag Høibø. Han skulle dele ut prisen for raskeste sjekte.

Og de fleste vet at sjekte i Stavern ikke er spøk. Gutta i Kystlaget har bestemte meninger om hva som er «rekti» i ei sjekte.

Premien, et startratt i messing, gikk til lederens bror, Odd Høibø. Til jubel og murring fra de andre kapteinene.

Juryen som skulle kåre flåtevinneren, hadde store problemer. De hadde gjerne sett at regattaen varte lenger, så de kunne få tid til å følge bedre med på alle. Men Anne Thorenfeldt og Dag Oppen Berntsen utropte «Tregris» som den raskeste og vinneren. Til vill jubel fra besetningen Patrick Smith Larsen, Henrik Høibø og Kristian Høibø.

De vant 10.000 kroner, samt signerte bilder fra Tangaroa-ekspedisjonen. Andreprisen gikk til «Tangaroa 2» med Jostein Liverød og Simen Halle Haugen. Tredjeplassen vant «Sand i skoa» med kameratene Johan Didrik Theisen, Sigurd Vaagland, Jonathan Støtvig Schønning og Markus Engeland.