Gå til sidens hovedinnhold

Tangaroa-gjengen på norsk jord

Artikkelen er over 15 år gammel

Både ordfører, familie og venner var på plass på Gardermoen da Øyvin Lauten og resten av Tangaroa-ekspedisjonen landet sent fredag kveld. (Foto: Ida C. Freng) | Se flere bilder fra mottakelsen

Det var en stor velkomstkomite som hadde møtt frem på flyplassen. Familie, ordfører og medier sto som sild i tønne og ventet da de hjemvendte heltene omsider kom til syne i ankomsthallen. Applausen og de glade ropene runget i betongveggene da de solbrune flåtefarerne kom ut dørene. En langhåret Øyvin Lauten oppdaget aller først sitt barnebarn Selma, som sto og ventet med selvlaget velkomstplakat og norske flagg.

– Å få ham hjem igjen blir stas. Det har vært lenge uten pappa nå, selv om vi har snakket på telefon og mail, sier datter Ida Lauten.

- Det er godt å være hjemme igjen, og ha Selma på armen igjen, stråler Øyvin Lauten.

- Åh, se på håret ditt da, ler Ida Lauten, når hun oppdager de mer enn halvlange lokkene.

Familien har ventet lenge, og selv om kontakten med flåten har vært god, er det tydelig at hjemkomsten likevel er overveldende. Inger Lauten stilte med en stor bukett markblomster til sin hjemvendte ektemann.

- Nå har Øyvin plukket blomster til meg i 30 år, så jeg synes det var min tur, smiler hun.

Lauten selv er ikke tvil om at det har vært en stor opplevelse, men på et punkt er han helt klar:

- Det er her jeg hører hjemme, sier han bestemt, og gir Selma nok en klem.

Olav Heyerdahl er også overveldet over den store velkomsten på flyplassen. Han er akkurat ferdig med flåteturen i bestefars farvann, og hodet er fullt av inntrykk og ferske minner. Spesielt ett peker seg ut for flåtefareren.

- Det første steget på land på Raroia var helt spesielt, sier han. Han legger heller ikke skjul på at det føltes spesielt å se norsk jord igjen.

- Da vi så norsk jord fra flyet ble jeg egentlig litt nervøs, smiler Heyerdahl. Så oppdager han venneflokken som har møtt fram, og forsvinner i en bølge av velkomstklemmer og smil.

Ordføreren ønsket velkommen hjem

Iført blå Branding Larvik-genser og med blomster i kommunevåpenets farger takket ordører Øyvind Riise Jenssen de hjemvendte for den publisiteten Tangaroa har skapt rundt Thor Heyerdahl og Larvik.

- Enormt, dette er rett og slett enormt for Larvik. Vi har jo fulgt ekspedisjonen med stort engasjement hele veien, men det er nå vi begynner å høste fruktene, smiler Riise Jenssen.

Han er storfornøyd med at flåten skal komme til Larvik.

– Vi har gledet oss til å få dem hjem igjen, og jeg er kjempeglad for at de kommer hjem velberget, sier Riise Jenssen.