Gå til sidens hovedinnhold

Tangaroa-mannskapet trolig hjem fredag

Artikkelen er over 15 år gammel

Etter en lang og opplevelsesrik tur, lander sannsynligvis Tangaroas mannskap på Gardermoen fredag kveld. Men noen stor mottakelse blir det ikke.

Det er i alle fall planen. Litt plunder med pass og mellomlanding i USA har ført til at ingen er helt sikre på når de lander.

I går ble Tangaroa heist på land.

Selve balsaflåten, ribbet for utstyr og rigg, veide sine 28 tonn.

Men havnevesenet i Papeete kunne sine ting, og løftet ble utført noe mer elegant enn i Lima hvor de bygde en egen stålkonstruksjon for å sikre at stokkene og knutene ikke gikk i stykker. Denne gangen ble det bare brukt tykke stropper, og en meget fintfølende heisekran.

- Kaptein Bjarne Krekvik var kanskje den som var mest glad av oss da jobben var over. Pakkingen og heisingen og nedriggingen var Krekviks siste store ansvar. Nå kan vi reise hjem, sier Torgeir S. Higraff glad.

Fredag drar en liten kontingent representanter fra Larvik kommune inn til Gardermoen for å være med på mottakelsen av ekspedisjonens mannskap.

- Jeg har ennå ikke fått endelig bekreftelse på at de lander, men planen vår er å reise inn fredag kveld, bekrefter delegasjonens leder, ordfører Øyvind Riise Jenssen.

Selve mottakelsen på Gardermoen blir ikke en storslagen markering. Det får komme i ettertid.

- Det blir jo en form for markering i Stavern lørdag, og der skal selvfølgelig Øyvind Lauten være med, sier ordføreren.

- Men den største markeringen skal vi ha når flåten kommer hjem til byen, lover Riise Jenssen og bekrefter at det blir bare noen få personer som reiser inn til Gardermoen.

- De har jo hatt en lang tur og en lang reise i beina. De trenger vel mer å komme hver til sitt, legger han hensynsfullt til.

Og med ekspedisjonsmedlemmene trygt hjemme kan Larvik bare vente på beviset i form av flåten. Men når den kommer vites ennå ikke helt sikkert. Men den kommer.

Og mens vi venter er det Tangaroamarkering i Stavern lørdag. Her kan du komme med din egen flåte og prøve hvor lenge du flyter. Du slår nok ikke mannskapet fra ekspedisjonen vil vi tro. De har seilt mer enn 4.500 nautiske mil, som tilsvarer en femtedel av jordomkretsen rundt Ekvator.