Tangaroa-flåten skal ut av den triste lagerhallen, rigges opp og seile på Larviksfjorden. Med hele det norske mannskapet om bord.

- Fy søren, dette blir tøft, sier en entusiastisk igangsetter Thore Liverød.

Han har snakket med karene fra Tangaroa-ferden, og alle er klare til å feire sankthans i Larvik og på den kjente flåten av balsatre.

- Sankthans i fjor var den flotteste i mitt liv, sier en like entusiastisk ekspedisjonsleder Torgeir Higraff på telefon fra Kroatia. Han sikter til feiringen som foregikk på det åpne hav i 2006. Der de hadde sankthansbål på en egen flåte på slep.

- Det er virkelig en gladmelding at vi kan feire sankthans sammen igjen og oppleve flåten under seil.

Øyvin Lauten har vært nede på Agnes og sett på flåten der den ligger, og han melder tilbake om slakke tau. Han sikter til tauene som holder flåten sammen.

- Den har rett og slett blitt litt «slerkete». Vi har ikke mulighet til å få strammet alle tauene. Men håper den henger sammen i smult farvann. Vanligvis blir tauene stramme når de blir våte.

Øyvin Lauten er litt spent.

- Men i forhold til hvilke belastninger den flåten har opplevd tidligere, er jeg ikke engstelig, sier han optimistisk.

Olav Heyerdahl har akkurat fått høre om den nye flåteferden.

- Skipper Bjarne, Øivind Lauten og jeg skal bruke ei uke i forkant på å rigge flåten. Det er morsomt at Tangaroa-flåten skal på sjøen igjen og ikke støver ned på et lager, sier Olav Heyerdahl.

Han har ikke sett Tangaroa siden den kom tilbake fra Stillehavet.

- Det hadde vært moro hvis vi fikk med Roberto fra Peru også, sier Olav Heyerdahl, som er i Peru for å delta i 60-årsmarkeringen etter Kon-Tiki ferden den 28. april.

- Det er rart å tenke på at det hele begynte med at Torgeir Higraff var så fascinert av bestefar og hans ekspedisjoner. Så har dette blitt et kjempeprosjekt i bestefars ånd. Det er takket være Larviks støtte at vi i det hele tatt fikk til Tangaroa-ferden, sier Heyerdahl.