I slutten av september ble det kjent at Larvik kommune hadde sagt opp leiekontrakten med Coqiteur AS, som driver utestedet Pica Pica i Indre havn.

Årsaken er reetableringen av den gamle fiskehavna på området, som vil innebære fjerning av et betonglokk i svært dårlig forfatning. Lokalene ligger delvis plassert på lokket, og bygget som går under navnet Tollgarasjen, må dermed rives.

Med seks måneders oppsigelsestid avsluttes dermed leieavtalen 17. mars 2023, som er rett før Pica Pica vanligvis ville åpnet for sesongen. At varselet om oppsigelse kom etter at sesongen i år var over, setter bedriften i det eier Victor Lundgren beskriver som en «meget vanskelig økonomisk og praktisk situasjon».

– Det vil påløpe kostnader (husleie og strøm) gjennom vinteren, og ingen mulighet for å hente inn disse kostnadene påfølgende sommer som har vært vanlig prosedyre i tidligere år, skriver Lundgren i et brev til kommunen.

Han ber derfor pent om å få beholde lokalene ut sommeren 2023, slik at situasjonen blir enklere å håndtere for bedriften. Han peker også på at muligheten for tidligere oppsigelse vil være uaktuell, da «det er mye inventar, møbler, utstyr som må flyttes asap, og det må etableres/skaffes lagerplass for alt dette, med de kostnadene dette medfører (leie + strøm)».

Dessverre for Lundgren ble han kun møtt med forståelse, ikke innvilgelse.

– Det er på nytt tatt kontakt med de ansvarlige for prosjektet som innebærer fjerning av Tollgarasjen, og tilbakemeldingen er at det dessverre ikke lar seg gjøre å utsette avviklingen, skriver Terje Lund, rådgiver i kommunens eiendomsavdeling.

– Skikkelig surt

– Vi kommer nok til å måtte betale leia helt ut til vi nesten skulle ha åpnet for sesongen, sier Victor Lundgren til ØP med et sukk.

Som driver av Burgerhouse, med seks fulle arbeidsdager i uka, er det begrenset hvor mye tid han har til å gjøre klart for utflytting på Pica Pica når hverdagen allerede er vendt om for å kunne drive burgerrestauranten i sentrum. I tillegg må en rekke avtaler med oppsigelsestider avsluttes i en periode uten inntekter.

– Hadde vi visst om oppsigelsen av leiekontrakten i sommer, kunne vi forberedt oss bedre. Kommunen har forholdt seg til avtalen, men jeg synes likevel det er skikkelig surt. Vi har nettopp blitt ferdig med korona og alle omveltninger det medførte, og nå får vi ikke engang tatt farvel med gjestene våre, sier Lundgren.

Han synes også det er trist å gå glipp av en siste sesong i Indre havn, som ville vært den tiende for utestedet.

– Det handler bare om å kunne få seks måneder ekstra. Hadde man kunnet planlagt og samkjørt litt bedre, så hadde verdenen vært helt annerledes for oss. Nå sitter vi igjen med en god del utgifter vi ikke får dekket, så det blir en ganske stor kostnad til slutt, forteller Lundgren, som snakker om utgifter i hundretusenkronersklassen.

LES OGSÅ: For Victor og Svenja betyr sommeren 12-timers dager på jobb: – Men vi elsker det!

Flere tapere

Foreløpig ser det ikke ut til at Pica Pica vil åpne i nye lokaler, da det både vil være en ressurskrevende og usikker prosess.

– Det er ikke bare-bare å åpne et annet sted. Det krever voldsomt mange arbeidstimer å tilpasse lokaler og å jobbe inn gjester og konsept. Det har vi rett og slett ikke tid til, forteller Victor Lundgren.

Med det tror også Lundgren at alle utelivsaktørene langs sjøfronten vil stå igjen som tapere. At de besøkende mister ett av de mange tilbudene de gjerne vil benytte seg av i en helaften med kulturopplevelser og mat, frykter han gjør at mange velger å dra til nabobyene framfor Larvik.

– Man mister dynamikken og noen av synergieffektene i Indre havn. Gjestene går vanligvis innom flere steder i løpet av en kveld, og jeg tror for eksempel at Pakkhuset vil tape på at folk ikke lenger kan sette seg ned hos oss og ta en drink etter at de har spist middag.

Nå håper Lundgren å kunne ta med seg noe av konseptet opp til Burgerhouse, og samtidig utvikle uteserveringen sin der. Han ser potensial i en sommersesong fri for koronarestriksjoner, men tviler på at han vil klare å gjenskape utelivet fra Indre havn.

– Jeg ønsker ikke å anklage noen, men det er surt. Jeg er litt skeptisk til hva en fiskehavn vil tilføre byen. Det er en historisk plass, men blir det noe mer enn et sted å gå tur med hunden? undres Lundgren.