Det var virkelig en revolusjon da Teflon, lenge kjent som «jordas glatteste materiale», ble innført i stekepanner og sørget for at maten ikke brente seg hver gang man laget middag.
Gore revolusjonerte klesbransjen med en membran som var vanntett, men som samtidig slapp ut svette. Tradisjonell Gore-Tex-membran er laget av det samme materialet som Teflon.
Navnet: PTFE – polytetrafluoreten.
Hydrofobisk overflate gjør matlagingen enklere.
Bannlyser alt av evighetsprodukter
PTFE er en del av en gruppe stoffer som gjerne kalles PFAS – per- og polyfluorerte alkylstoffer. Det finnes over 10.000 varianter av dette. Og nå skal de forbys. Alle sammen.
Det er ikke produktene som i seg selv i de fleste tilfeller er skadelige, men produksjonen skaper utfordringer.
– Reguleringsforslaget er det mest omfattende innen kjemikalier i EUs historie. Forbudet vil bidra til å heve standarder over hele verden. Produsenter som vil eksportere produkter til EU må forholde seg til forbudet og forhåpentligvis velge samme standard i eget land, sa klimaminister Espen Barth Eide tidligere i vinter.
Norge har stått i spissen for arbeidet i arbeidet med utviklingen av forslaget, som antas å bli endelig vedtatt i 2025 eller 2026.
Tidligere har det vært vanlig at det å forby stoffer har skjedd én og én, etter en nøyere vurdering. Det er for eksempel en rekke PFAS-stoffer som allerede er forbudt. Tilsetningsstoffet PFOA som tidligere blant annet ble brukt i stekepanner er allerede forbudt. EU er også ferd med å forby enkelte stoffer som blant annet rammer skismøring.
Det nye nå er at man forbyr en hel gruppe stoffer.
– Det vil ikke bli laget noen liste med stoffer som er omfattet av restriksjonen ettersom stadig nye PFASer utvikles og tas i bruk. I dag regner vi med at det finnes mer enn 10.000 ulike PFASer. I stedet er PFAS definert etter hvordan stoffene er bygget opp, og alle stoffer som faller inn under definisjonen er omfattet av restriksjonen. Alt fra korte F-gasser til lange fluorpolymere er omfattet av forslaget, melder Miljødirektoratet.
Forslaget er ikke tatt ut av løse luften som overformynderi. Det som gjør PFAS-produkter så anvendelige er at de er ekstremt stabile, og omtales gjerne som evighetsprodukter.
Men det er også problemet: Mange av disse brytes i svært liten grad ned. Tenk mikroplast, bare verre.
Lenket til helseproblemer
– PFAS-er er svært stabile. Det gjør at de i svært liten grad brytes ned i miljøet. Dermed øker også konsentrasjonene i mennesker og miljøet. Noen PFAS-er bioakkumulerer i næringskjeden, det vil si at nivåene øker for hvert ledd i kjeden av dyr som spiser dyr, som spiser dyr, osv. Andre PFAS-er er mobile i vann og følger elver, innsjøer og grunnvann og kan ende i drikkevann for både dyr og mennesker, melder Miljødirektoratet.
Ifølge FHI er stoffene lenket til en rekke helseproblemer. De snakker om forstyrrelse av immunsystemet og stoffskiftet. Hemming av fosterutvikling. Kolesterol. Men mangelfull forskning gjør usikkerheten stor.
Blant annet har det vært litt utfordrende å forske på virkningene av stoffene i mennesker, fordi det har vist seg at nær sagt alle mennesker i hele verden har stoffene i kroppen.
«Unike egenskaper» uten gode alternativer
En utfordring er at det eksisterer til dels dårlig med alternativer. Ikea er storleverandør av Teflon-produkter:
– Ikea begynte å fase ut PFAS i 2009. I noen bruksområder er PFAS vanskeligere å erstatte med bedre alternativer på grunn av deres unike egenskaper, sier pressevakt Stine Odland i Ikea til Nettavisen.
Keramiske panner har eksistert en stund, men er ikke like anvendelig.
Hun sier at de alltid leter etter «nye og innovative tilnærminger for å styrke produktutvalget vårt, inkludert slippbelegg for gryter og panner.»
– Ikea gryter og panner med slippbelegg inneholder PTFE, en fluorpolymer som er en type PFAS. Bruken av PTFE i kokekar med slippbelegg er vurdert av ulike næringsmiddelbyråer og vurderingene har vist at slippbelegg som inneholder fluorpolymer er trygge for tiltenkt bruk i kokekar.
- Får konsekvenser uten sidestykke
Nettavisen har vært i kontakt med selskapet som står bak Teflon, Chemours, som henviser videre til bransjeforeningen Fluoropolymers Product Group (FPG). De slakter forbudet som nå er lagt frem nedenom og hjem.
– FPG mener at dette er et tema som er helt avgjørende, fordi restriksjoner på PFAS vil ha konsekvenser uten sidestykke for EUs industrielle ambisjoner på felt som batterier, halvledere, elbiler, fornybar energi, hydrogen og andre felt, skriver selskapet.
De peker på at den antatte store økningen i bruken av PFAS-produkter i årene som kommer henger nært sammen med EUs grønne omstilling.
De mener forbudet er dårlig utredet, og slår sammen stoffer med svært ulike egenskaper og ulik risikoprofil. Spesielt er de skeptisk til at fluorpolymerer behandles likt som andre PFAS-stoffer. De mener det blander sammen dokumenterbare lavrisikostoffer, sammen med mer bekymringsfulle løsninger.
De er også krystallklare på at tanken om at det finnes alternativer, ikke stemmer.
– Fraværet av anerkjente alternativer vil åpne døren for uheldige erstatninger som ikke har samme egenskaper, som potensielt kan være farlige, mindre holdbare og som dermed ikke vil være i stand til å møte strenge sikkerhetskrav, skriver de.
Gore-Tex kommer med ny variant
Gore-Tex er den mest kjente aktøren på klesmarkedet. De jobber med alternativer til sin ikoniske membran med en ny plastbasert variant (ePE) som ikke bruker PFAS.
– Etter nesten et tiår med forskning og utvikling lanserte vi vårt nye ePE-membran forrige høst. Disse innovative produktene tar tid å utvikle og finjustere. Det er mulig å produsere ulike membraner uten PFAS, som gir ulike prestasjonsfordeler for ulike formål. ePE-membranen er et eksempel på dette og tilhører ikke den brede gruppen av PFAS. På samme måte som vi har videreutviklet ePTFE i mange år, forventer vi at vår ePE-teknologi kommer til å vokse og åpne opp nye muligheter når det kommer til komfort, prestasjon og holdbarhet. Som en materialvitenskapelig innovatør strever vi hele tiden etter å forbedre de materialene vi tilby, skriver selskapets svenske PR-byrå til Nettavisen.
Norrønna er en av selskapene som bruker Gore-Tex i betydelig grad. De skriver på sine nettsider skriver de at «jobber mot, men har ennå ikke funnet et alternativ som tilfredsstiller våre kvalitetskrav». Selskapet har ikke besvart oppfølgende spørsmål.
Bergans: – Vi som bransje bør nok være mer ærlig
Klesprodusenten Bergans er derimot veldig klar på at PFAS-forbudet vil få konsekvenser. De forteller at PFAS-forbudet rammer klesproduktene på to måter:
Den minst problematiske er at noen typer vanntette membraner som er laget av PTFE. Men her finnes det allerede alternativer, og er dermed ingen stor problemstilling. Bergans er en av merkene som allerede bruker et alternativ til PTFE-membranene.
Verre er det med impregneringsløsningen som benyttes, gjerne kalt DWR (Durable Water Repellency).
– Vi som bransje bør nok være mer ærlige på at det vil bli en forskjell, sier Christoph Centmayer, som jobber med bærekraft i Bergans, til Nettavisen.
Bergan forklarer utfordringen slik:
– Vanntette produkter lages i stoffer som har en membran laminert på innsiden. Membranen er vanntett, men likevel pustende. For å gi stoffet ytterligere motstandsdyktighet mot fuktighet og vann blir yttersiden gitt en impregnerende behandling som gjør ytterstoffet vannavvisende, en såkalt Durable Water Repellency-behandling, ofte forkortet til DWR. Det er denne behandlingen som inneholder PFAS-stoffer.
Ifølge Bergans finnes det PFAS-frie alternativer for overflatebehandlingen, men de er ganske enkelt ikke like gode.
– De PFAS-frie løsningene gir naturligvis ikke like sterk effekt som de PFAS-holdige. Den oppfattede vannavvisende funksjonen i ytterstoffet vil derfor ikke være like sterk og synlig. Du vil for eksempel ikke se at vannet perler seg og renner av stoffet på samme måte som før. Den PFAS-frie impregneringen er heller ikke like slitesterk og svekkes derfor raskere. Tidligere het behandlingen DWR som er en forkortelse for Durable Water Repellent, men nå sier vi bare WR, forklarer Centmayer.
En annen utfordring er at alternativene fungerer ulikt på ulike materialer, noe som betyr et omfattende forskningsarbeid for å se hva som fungerer.
Han forteller at selv om det er utfordringer, er det heller ingen krise.
– Det er ikke håpløst. Membranen er fortsatt vanntett, og impregnerer du oftere vil pusteegenskapene holde seg