(Nettavisen) Telenor har hintet om dette i flere år, men nå har de bestemt seg: Rett over nyttår starter selskapet full avvikling av sitt 3G-nett i Norge.

3G-nettet består teknisk av to nett, og det er det såkalte 900-nettet som ryker først – mens 2100-nettet består til 2020. Det betyr at byer og tettbygde strøk fortsatt vil være dekket i et år.

Skal vi tro telegiganten er det noe som kommer til å få stor betydning for mange eldre, som har gamle mobiltelefoner – samt folk som har forskjellige typer «dingser» som kobler seg på nett med 3G. Dette kan gjelde alt fra viltkameraer til alarmer – samt infotainment-løsninger i bil.

Det gjelder også en god del gamle datamaskiner og nettbrett med 3G-støtte.

– For å rydde veien for fremtidens løsninger, starter vi 3G-stengingen neste år, forteller Bjørn Ivar Moen, fungerende leder for Telenor Norge.

Nedstengningen av 3G-nettet skjer fordi Telenor ønsker å bruke frekvensene til 4G-nettet, som utnytter frekvensene langt bedre, og som dermed kan tilby mer datakapasitet til brukerne.

 

Starter allerede i januar

Telenor har nå lagt en slukkeplan for 3G-nettet. I likhet med nedstengningen av FM-nettet, vil det være en prosess som vil foregå fylkesvis over et helt år.

I januar, februar, mars stenges nettet i disse fylkene: Agder, Buskerud, Hedmark, Trøndelag, Akershus, Hordaland, Oppland, Telemark, Vestfold og Østfold.

I april, mai, juni: Akershus (som ikke ble stengt i 1. kvartal), Buskerud (som ikke ble stengt i 1. kvartal), Hedmark, Hordaland (som ikke ble stengt i 1. kvartal), Oppland (som ikke ble stengt i 1. kvartal), Østfold (som ikke ble stengt i 1. kvartal)

1. halvår: Rogaland

I juli, august, september: Møre og Romsdal, Trøndelag, Sogn og Fjordane

I oktober, november, desember: Nordland, Troms, Finnmark, Svalbard

I Oslo vil stenging av 900-nettet ha mindre betydning, da stort sett hele fylket er dekket av 2100-nettet.

 

Ber de unge ta ansvar for eldre

Telenor er klar på at nedstengningen i stor grad vil påvirke de mindre avanserte brukerne – og ønsker derfor at familie, venner og bekjente hjelper til.

– En stor del av telefon- og andre tjenester som berøres av 3G-stengingen er eid av eldre mennesker. Det er typisk ungdom å ha det nyeste av det nye. De eldre er mer opptatt av at det funker. Og når vi stenger nettet, vil mye av utstyret slutte å virke eller ha dårligere virkning. Hvis du bruker telefonen til å surfer på 3G, vil telefonen fra nå av i mange tilfeller fortsatt kunne brukes til å ringe over 2G-nettet, men ikke til å surfe, påpeker Telenor.

– Kjenner du noen som dette angår, så kan du kanskje høre om de er klar over det og hjelpe dem? De berørte vil mest sannsynlig sette pris på om barn og barnebarn hjelper dem med å finne en ny mobil som passer og få alt av innhold over til ny mobil, sier Bjørn Ivar Moen.