Gå til sidens hovedinnhold

Var 300 meter unna dramatikken i konsertlokalet i Paris

Artikkelen er over 6 år gammel

Ole Christian Røed (27) fra Larvik satt på en kafé 300 meter unna konsertlokalet Bataclan i Paris, der den største dramatikken skjedde under terroraksjonene fredag kveld, og der rundt 100 personer ble drept.

– Jeg var på kafeen sammen med min kjæreste Madeleine og et norsk vennepar. I 22-tiden forsto vi at noe var i ferd med å skje. Alle rundt oss begynte å sjekke telefonene sine for å få informasjon, og vi gjorde det også. Ganske snart var vi klar over at det var dramatiske ting på gang i Paris, men ingen rundt oss forsto hva det egentlig var som skjedde, forteller han.

Les også: - Det er forferdelig å være her

Les også: Fikk vite om terroren først da moren ringte

Ble på stedet

Røed forteller at det i starten var svært uoversiktlig hva som skjedde.

– Det skjedde jo ting på flere steder, men egentlig i en stor sirkel fra der vi var. Kafeen vi var på ligger i en sidegate cirka 300 meter og et par kvartaler fra konsertlokalet der en av terroraksjonene foregikk. Vi hørte ikke skudd fra der vi var, men skjønte etter hvert at vi var nært innpå hendelsene, forteller han.

 

Etter en stund fikk de som oppholdt seg på kafeen beskjed fra politiet at det var portforbud, og at de ikke fikk lov til å gå ut.

– Vi fikk beskjed av politiet at vi måtte barrikadere dører og vinduer, og vi tok oss så opp i andre etasje. Vi var redde, men det var ingen panikkstemning. Mitt inntrykk er at alle var fattet, og at vi forsto at det beste var å holde seg i ro og å holde oss unna steder der det var eller hadde vært dramatikk, sier han.

Politi og ambulanser

Først klokken to natt til søndag fikk Røed og hans venner beskjed fra politiet at det var trygt å bevege seg ut på gaten igjen.

– Vi gikk hjemover, men gikk store omveier for å komme tilbake til leiligheten som ligger på den andre siden av der konsertlokalet ligger. I gatene var det massevis av bevæpnet politi, sperringer, og det var hundrevis av ambulanser. Det føltes fortsatt utrygt, og vi følte ikke at vi kunne være sikre på at det hele var over. Våre venner ble med hjem til oss, og vi oppdaterte oss på detaljer. Alt da var vi klar over at over hundre hadde mistet livet i aksjonene. Helt forferdelig, sier Ole Christian Røed.

Sjekket opp venner

Lørdag leste Røed seg opp på flere detaljer om det som hadde skjedd, og han ble urolig for om noe kunne ha skjedd med hans studiekamerater.

– Jeg studerer på min linje sammen med rundt 300 studenter, og var bekymret for om noe kunne ha skjedd med dem. Heldigvis var det et arrangement på skolen, som ligger cirka 60 kilometer utenfor Paris, den fredagen, og de fleste av dem var der. Nå har jeg vært i kontakt med veldig mange, og ingen ser ut til å ha blitt rammet av terroraksjonene, sier han.

Lørdag kveld var planen å gå ut på restaurant igjen, men Røed sier de valgte å bli hjemme.

– Vi kjente oss ikke trygge på at alt var over ennå. I en slik situasjon følte vi det var riktig å holde oss hjemme, sier han.

Stille stemning

Søndag forteller Ole Christian Røed til ØP at det er en spesiell stemning i gatene der han bor.

– I gatene her er det vanligvis masse mennesker, mange biler og mye lyd. Det kjører biler her og det er folk på i gatene nå også, men det er annerledes enn før terroren. Bilistene kjører saktere, og folk er stille. Dette preger alle, og oss også. Vi føler oss trygge nå, men vil nok vente noen dager før vi oppsøker steder der det er store folkemengder, sier han til slutt.

Fakta om angrepssteder i Paris

- Le Bataclan : En av de mest kjente konsertstedene i Paris, på Boulevard Voltaire ikke langt fra Place de la République. Fredag spilte California-bandet Eagles of Death Metal for over 1.500 publikummere. Angriperne skal ha skutt rundt seg og tatt over 100 mennesker som gisler. Da politiet stormet stedet, detonerte angriperne selvmordsvestene de bar på kroppen. Minst 100 drepte, sju kritisk såret.

- Stade de France : Frankrikes nasjonale fotballstadion. Her spilte Frankrike og Tyskland en landskamp da to selvmordsangrep og et bombeangrep skjedde samtidig nær to av inngangene til stadionet. Minst tre ble drept, elleve kritisk såret.

- La Belle Equipe : Tradisjonell parisisk fortauskafé på Rue de Charonne, en sidegate til Boulevard Voltaire. Minst 19 mennesker ble drept da angriperne skjøt mot kafeen med maskingevær. 13 er kritisk såret.

- Le Carillon og Le Petit Cambodge : En bar og en kambodsjansk restaurant som ligger på hver sin side av Rue Bichat, på hjørnet av Rue Alibert, litt nord for Place de la République. Begge stedene ble beskutt. Minst 14 drepte, ti alvorlig såret.

- Restaurant Cosa Nostra : Ligger i Rue de la Fontaine au Roi, ikke langt fra Rue Bichat. Beskutt, minst fem drept.

- Rue Beaumarchais , nær Place de la Bastille: tre kritisk såret.

- Avenue de la Republique-plassen : Fire drept, elleve kritisk såret.

(Kilder: AP, Le Parisien, BBC) (©NTB)

 

Kommentarer til denne saken