Går du på Sandefjord videregående skole er det ikke bare å sette seg hvor som helst i kantina. Der bestemmer nemlig den sosiale statusen hvor elevene sitter i kantina.

Det var Sandefjords Blad som besøkte den videregående skolen for å ta det sosiale systemet i selvsyn.

– De som er 2.-klassinger vet ofte hvem de neste arvtakerne blir, ettersom dette er noe som bare ligger løst i lufta. Så det er ikke noe utagerende slåssing om bordet som tydeligvis er omringet av gullstoler av en annen verden, fortalte Linn Kristine Thelle, som var avgangselev før sommeren.

Les også: – Attitude, folkens!

– Sånn er det heldigvis ikke her

Tirsdag besøkte Østlands-Posten kantina ved THVGS. Ingen av elevene vi snakket med kjente seg igjen i beskrivelsene fra Sandefjord.

– Alle setter seg der de har lyst. Det er ingen faste bord, sier Angelica Høyer (17).

- Han her for eksempel, sier Angelica og peker på gutten over bordet.

– Han kjenner ikke noen av de andre her utenom meg, men det er selvfølgelig ikke noe problem at han sitter sammen med oss her.

– Nei, jeg setter meg hvor jeg vil, ler Marcus Tangen (17).

Alle de seks ved bordet er helt enige.

– Det betyr ikke at man ikke er opptatt av hvem som er populær og sånn. Men faktisk er det mindre av det her enn når vi gikk på ungdomsskolen, fortsetter Angelica.

Alle rundt bordet hadde fått med seg saken i Sandefjords Blad.

– Vi satt faktisk og snakket om den når du kom, sier Caroline Sundby (17).

Men selv om ingen kjenner seg igjen i saken fra SB, betyr det ikke at det er helt tilfeldig hvem som sitter sammen med hvem.

– Nei, det er klart venner holder sammen. Og mange er fra samme klasse, eller har felles interesser. Det er jo helt naturlig. Men det er ingen plasser som er reservert for noen spesielle. Noen ganger sitter vi her, andre ganger sitter vi et annet sted.

Les også: – Det beste som kunne ha skjedd

Mer press i Sandefjord

Alle ØP snakket med i kantina ved THVGS forteller det samme.

– Det er mye verre i Sandefjord. Ikke bare i kantina, men annet sosialt press også. For eksempel med merkeklær og sånne ting, sier Maja Martinsen (18).

Historiene fra Sandefjord overrasker ikke.

– Det er sånne ting vi hører rykter om. Så det var ikke noe sjokk, sier Synne Hovland (18).

Maja er kjempeglad for at ting er som de er i Larvik.

– Det gjør at alle føler seg mye mer trygge, og det er bra, sier Maja.

Fornøyd rektor

Rektor Robert Rognli blir glad, men ikke veldig overrasket, når vi forteller om svarene fra elevene.

– Vi har jo lest saken fra Sandefjord, og kjente også til fra tidligere at det har vært noen utfordringer i kantina der. Heldigvis har vi ikke sett det samme her, sier Rognli.

Han tror ikke det bare er tilfeldigheter som gjør at det sosiale samspillet på THVGS ser ut til å fungere så godt.

– Dette ble det jobbet veldig godt med da fire skoler skulle bli til en. Da samlet man de tillitsvalgte elevene fra alle klasser, og sammen lagde det et opplegg som vi fortsatt bruker i dag. Spørsmålet man stilte var "hvordan vil vi ha det på skolen vår?", forteller Rognli.