– Derfor hengte vi sauehodene i skogen

TIL TØRK: Det var to gutter som fant 12 sauehoder som ble hengt opp med tau i skogen ved Torås fort på Tjøme. Eierne, som driver med gammelnorsk spælsau, forteller at de hang der til tørk.

TIL TØRK: Det var to gutter som fant 12 sauehoder som ble hengt opp med tau i skogen ved Torås fort på Tjøme. Eierne, som driver med gammelnorsk spælsau, forteller at de hang der til tørk. Foto:

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

Det var Erik Asmyhr og Terje Bjerga i Færder Får som hengte sauehodene til tørk i skogen.

DEL

(Tønsbergs Blad) Det var tirsdag kveld at Tønsbergs Blad skrev om funnet av 12 sauehoder som ble hengt opp med tau i skogen ved Torås fort på Tjøme. Politiet lurte først på om det kunne være en slags ofringsplass eller seremoniplass.

– Da jeg så artikkelen på tb.no, om at to gutter fant sauehodene i skogen og det var snakk om en okkultplass, da fikk jeg ordentlig støkk i magen og tenkte: Å, nei!, sier Erik Asmyhr som eier disse hodene sammen med Terje Bjerga.

De driver selskapet Færder Får på Tjøme, som spesialiserer seg på rasen Gammelnorsk spælsau.

– Vi tar godt vare på sauene våre og da funnet på Tjøme ble satt i mulig sammenheng med funnet av saueskrottene i Kodal, var det ikke noe hyggelig. Det føltes helt forferdelig, sier Asmyhr.

I Kodal ble det funnet to saueskrotter tjoret til en påle. Kodal er helt i andre enden av Vestfold, og senere er det kommet fram at sauene der døde av seg selv og ble lagt ut som reveåte.

LES OGSÅ: Sauemysteriet oppklart: – Forstår at det kan se makabert ut

TIL TØRK: Det var to gutter som fant 12 sauehoder som ble hengt opp med tau i skogen ved Torås fort på Tjøme. Eierne som driver med Gammelnorsk spælsau forteller at de hang der til tørk.

TIL TØRK: Det var to gutter som fant 12 sauehoder som ble hengt opp med tau i skogen ved Torås fort på Tjøme. Eierne som driver med Gammelnorsk spælsau forteller at de hang der til tørk. Foto:

LES OGSÅ: Fant 12 saue- og geitehoder på Tjøme: – Ser nærmest ut som en offerplass

Lager drikkehorn og smykker

Det er nemlig langt ifra dyremishandling eller offervirksomhet disse karene driver med. De ønsker bare at så mye så mulig av dyret utnyttes når de sender sauene sine til slakt.

– Det er viktig at de i minst mulig grad gir sine liv forgjeves.

Dyrene slaktes på Nortura.

– Vi får de fineste hodene i retur og bruker hornene til å lage drikkehorn eller selge dem som materiale til å lage smykker, sier Asmyhr.

Gammel metode

BLIR DRIKKEHORN: Færder Får ønsker å bruke så mye så mulig av dyret når de sender sauene sine til slakt. Noen ganger brukes horn til å lage drikkehorn eller smykker.

BLIR DRIKKEHORN: Færder Får ønsker å bruke så mye så mulig av dyret når de sender sauene sine til slakt. Noen ganger brukes horn til å lage drikkehorn eller smykker. Foto:

Men først må hodene henges til tørk.

– Dette er en gammel metode. Vi henger dem til tørk fordi det er lettere å få dratt av hornet som sitter på skallen, forklarer Asmyhr.

Han forteller det var meningen å henge dem til tørk et sted hvor få folk ferdes for at de ikke skulle være til sjenanse. Men det gikk ikke etter planen.

– Jeg skjønner at guttene som fant dem syntes det var grotesk. Vi har fjernet dem nå. Vi kan ikke ha noen folkevandring hit, sier Asmyhr.

Sauehodene må fortsatt tørkes før hornene kan fjernes av skallen.

– Men jeg vet om et bedre sted, sier Asmyhr.

To saueskrotter

I samme område der sauehodene var hengt til tørk, lå det også to kadavre av sau. Også dette har sin forklaring.

– Dette er to søyer som ble syke rett før de skulle lamme. Dessverre døde de begge. Begge er undersøkt av veterinær, sier Asmyhr.

Han forteller at plassen hodene var hengt opp, og der de to sauekadavrene er lagt, er et område som gjennom mange år er brukt til å legge fra seg døde dyr.

– Dette er en plass som tradisjonelt er benyttet til dette formålet. Jeg tipper viltnemnda og jegere også har benyttet stedet til å legge fra seg skrotter her. På bakken ligger det bein etter grevlinger og elg. Det hender jo også rett som det er at dyr blir påkjørt på veien. Her har dyrene til nå fått ligge i fred og uten innsyn, sier han.

Funnet nytt sted

Asmyhr sier at denne plassen ikke lenger kan brukes og at det er funnet et nytt og mer usjenert sted.

– I tillegg til hodene er sauekadavrene også flyttet til et annet sted, sier han.

Artikkeltags