Lars Grenaker (28) fra Akershus fikk en opplevelse han sent vil glemme da han kom med fergen Superspeed 2 til Larvik om ettermiddagen onsdag 1. juni.

Jeg ble stoppet i grensekontrollen hvor de ba om gyldig pass eller ID. Dette var rundt klokken 17 onsdag ettermiddag, forteller Grenaker.

– Jeg ble spurt om jeg hadde noe å fortolle, noe jeg ikke hadde, siden jeg visste at jeg hadde holdt meg under kvotegrensen. Likevel ble jeg tatt inn til kontroll av Tollvesenet, slik at de kunne undersøke meg og bilen nærmere, forteller han.

Fant ingen ting

Etter en del venting, utførte Tollvesenet sin faste rutinesjekk med avhør, kroppsvisitering og narkotikahund.

Etter at alt var i orden, og de ikke kunne finne noe på meg eller i bilen, fikk jeg lov til å reise hjemover i retning Oslo. Etter ti-femten minutter på E18, ble jeg imidlertid hentet opp av en sivil bil som viste seg å være fra Tollvesenet, og de samme folkene som hadde undersøkt meg i Larvik var i bilen, forteller han.

Hentet ut amfetamin

Grenaker kjørte inn til siden, og parkerte bak bilen fra Tollvesenet, der han ble kontaktet av samme tolltjenestemann som hadde gjennomført det han betegner som avhør ved tollstasjonen i Larvik.

Det viste seg at grunnen til at de hadde stanset med på E18, var at de hadde «glemt» igjen en liten plastpakke under matten for passasjersetet, og at det var den de var kommet for å hente. Da jeg spurte hva som var i pakken, fikk jeg vite at det er amfetamin, og at den var plassert i bilen for å trene narkotikahunden.

 

Ble sjokkert

Grenaker sier det er helt utrolig at noe slikt kunne skje.

Jeg tenker bare på hva som kunne ha skjedd hvis de ikke hadde oppdaget feilen, og jeg hadde blitt stoppet i en senere anledning, med noe som kunne fått store konsekvenser for meg, og blitt til en umulig situasjon å forklare. De har ikke bare glemt narkotika i bilen, men de har helt tydelig brutt fartsgrenser for å innhente mitt forsprang.

– Jeg håper dette bare var et engangstilfelle, og at ingen opplever noe liknende igjen. Jeg har ikke vært i kontakt med tollvesenet etter episoden, for jeg føler ikke det er så mye å hente, men en unnskyldning hadde vært på sin plass, sier han.

Tollvesenet beklager

Seksjonsleder ved Sandefjord tollsted, Sven Øystein Ferstad, bekrefter hendelsen overfor Østlands-Posten, og beklager de feil som er gjort i forbindelse med denne episoden.

Vanligvis trener vi hundene våre på vrakede biler, men det hender også at vi «planter» narkotika i biler som kommer i land fra båten for å få så realistisk trening som mulig, men da skal naturligvis eier av bilen eller bilfører informeres før dette blir gjort. Og narkotikaen skal naturligvis fjernes igjen så snart treningen er over, sier han.

– I dette tilfellet har det skjedd en kommunikasjonssvikt, og vi kan ikke annet enn å legge oss flate. Dette har vi veldig strenge regler for, og feil skal ikke skje, sier han.

Forstår reaksjonen

Ferstad sier at så langt han kjenner til, beklaget tjenestemennene hendelsen overfor Grenaker da han ble stanset på E18.

– Hvis han ikke forsto det sånn så må vi bare beklage dette også. Han har blitt utsatt for noe han absolutt ikke skulle blitt utsatt for.

Etter at Grenakers reaksjon ble kjent for Tollvesenet fredag ettermiddag, ringte avdelingsleder for grensekontrollen i Tollvesenet, Per Vikøren, til Grenaker og beklaget saken på nytt.

– Vi tar dette veldig alvorlig, og forstår hans reaksjon. Heldigvis var hans tilbakemelding at han ikke har nag til Tollvesenet etter hendelsen. Det er vi i alle fall glade for. Slike ting skal ikke skje, sier Vikøren.