Gå til sidens hovedinnhold

Kjøper skøyta som skal pryde 500-kronersedlene

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredag ble Stiftelsen Tollerodden tildelt over en million kroner av Sparebankstiftelsen DNB. Pengene skal brukes til å hente hjem Colin Archer skuta RS14 Stavanger som skal få sin hedersplass på plenen foran Tolleroddbygningen. Og på de nye 500-lappene!

RS14 Stavanger ble bygget i 1901 av den verdenskjente båtbyggeren fra Larvik, og har utført sine største bragder på Nordvestlandet og Trøndelag tidlig på 1900-tallet.

– Så ble den kjøpt av familien Jul Nielsen i 1939 som brukte den som lystbåt og har seilt den mange ganger over Atlanterhavet blant annet til Karibien, forteller Hilde Borgir i Stiftelsen Tollerodden.

Etter hvert havnet den på Sjøfartsmuseet, men ble for to år siden flyttet til Risør der den har ligget brakk. Nå gjenstår en etterlengtet restaurering før skøyta skal være på plass i et eget visningstelt i Tolleroddenparken i 2019.

Les også: En av Staverns store sommerattraksjoner flytter – til Larvik! 

Sjøsatt i 1901

– Det var her den ble bygget og sjøsatt i 1901. Dette området var fram til 1930-tallet Archerfamiliens eiendom, men er i dag en del av Tolleroddenparken og eid av Larvik kommune, forteller Borgir.

Siden 2002 har Sparebankstiftelsen DNB vært en ivrig bidragsyter til Tollerodden.

– De ser at vi gjør en god jobb for å bevare en viktig del av norsk skips- og redningshistorie, og ved hjelp av midler ved nasjonal tildeling overtar vi nå eierskapet for RS14 fra Jeppe Jul Nielsen, sier Borgir.

Sammen med losskøyta Straaholmen vil RS14 Stavanger være hovedobjektene i et planlagt framtidig Colin Archer-senter i parken. Senteret skal formidle kunnskap om båtkonstruktøren og hans betydning for kystbefolkningens velferdsøkning og utvikling av sjøsikkerhet.

Les også: Nærmere 44 mill. er blitt brukt til å fikse opp Tollerodden – og de er ikke helt ferdige ennå 

På 500-sedlene

– Vi syns også det er stas at Norges Bank har valgt RS14 Stavanger som motiv på Norges nye pengeseddel, 500-lappen, som blir tatt i bruk i oktober i 2018, sier Borgir.

Kommunen har gitt sin velsignelse til at den nye redningsskøyta kan midlertidige settes opp på plenen, og beskues av gjester i en plasthall.

– Her skal den stå til vi kommer i gang med det planlagte Colin Archer-senteret, sier Borgir som understreker at i senteret skal Colin Archers liv og virke bevares, studeres og oppleves.

– Dette er nasjonal kulturminner, og vi må huske at Colin Archer har en sentral plass i norsk polarhistorie. Han bygde som kjent «Fram» som gjorde at ekspedisjonene til både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen mulige, sier Borgir.

Fram er fortsatt bevart på Fram-museet på Bygdøy i Oslo.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.