– Det var som på film, en summende mørk sky la seg over oss

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Midt i byen, midt på den varme junilørdagen, invaderte over 20.000 bier nabolaget ved sykehuset. Se video nederst i saken.

DEL

(Tønsbergs Blad) – Klokken var litt over to på ettermiddagen. Vi var ute i hagen. Været var vakkert. Plutselig hørte vi en kraftig summing, så var det som et mørke senket seg over oss, rene skrekkfilmen.

Det forteller Svein Roberg Engmann, som bor like ved sykehuset i Tønsberg.

– Det var en guffen opplevelse. Vi løp inn og skalket alle luker. Men naboen, som eier det høye pæretreet der svermen slo seg ned, ringte en birøkter. Han kunne berolige oss.

LES OGSÅ: Plutselig eksploderte interessen for birøkt

Høyt oppe i et pæretre

Etter bare noen minutter kunne Engmann og naboen se at biene slo seg ned ytterst på en grein i et åtte-ni meter høyt gammelt pæretre.

– De sitter rolig der nå. Det er en god klump, sier Svein Robert Engmann, som etter hvert syntes det ble for varmt å sitte inne bak lukkede vinduer.

– Nå er vi ute i hagen igjen, forteller han ved 15-tiden.

Og der kan både Engmann og naboene trygt oppholde seg, ifølge birøktforfatter Roar Ree Kirkevold.

– Så lenge biene får være i fred er de ikke til fare for noen, sier han.

Kirkevold sier at svermen ved sykehuset følger en helt naturlig syklus hos biene; i samme åndedrett advarer han mot å begynne å lese for mye om bienes liv.

LES OGSÅ: Hva gjør du når 20.000 bier kommer flygende?

– Det blir altoppslukende, humrer han, og forteller videre:

– Dette er feromonstyrt (feromoner er lukthormoner, red.anm.). Det som har én av to årsaker: At en birøkter har gitt biene sine for liten plass, eller at arbeiderbiene i en kube mener at dronningen er blitt for gammel. Da presser arbeiderne dronningen til å legge færre egg, og så lager de en stor celle. Der utvikles det etter hvert en ny dronning. Når den når et visst nivå flyr hun ut, og tar med seg cirka en tredel av arbeiderbiene. Derfor tror jeg det er 20.000-25.000 bier i klasen som henger på pæretreet i byen.

LES OGSÅ: Bygg en sommerhybel til humla

Dronningen blir stiv og støl

– Men hvis det er den gamle dronningen som er presset ut, er hun ikke så vant til å fly, hun blir fort stiv og støl. Da slår hun seg ned i nærheten av bikuben, sammen med arbeiderne hun har tatt med seg, forteller Roar Ree Kirkevold, og nå blir han ordentlig ivrig:

– Nyere forskning tyder på at det nå skjer en demokratisk prosess i klasen som henger på treet. Biene der er relativt desperate etter å finne et nytt bol. 20–30 av dem flyr ut på leting etter et hult tre, en pipe, et sted å slå seg til. Så flyr de tilbake til klasen med informasjonen, og så tar arbeiderne en beslutning om hvor de skal fly.

Denne prosessen kan ta to-tre dager. Det vet biene når de forlater den opprinnelige bikuben, og da fyller de kroppen med nok mat, altså honning, for denne perioden.

– Og da er de relativt lite interesserte i å stikke noen. Dette skjer årlig, og folk blir litt redde. Men det er ganske ufarlig, forsikrer birøktforfatter Roar Ree Kirkevold.

Han legger til at alle birøktere forsøker å unngå at biene svermer, for da går han glipp av honning fra kuben for årets sesong.

Artikkeltags