INN PÅ TUNET: Beathe Beatrice Olafsen og Torill Hynne Fjære har fem hester og et tilbud mange unge trenger.
Kjersti Bache

Torill og Beathe var bestevenner med en felles drøm: – Vi har erfaring med at barna ikke vil hjem igjen

– Å sope i stallen, fylle ei bøtte vann, gi ungdom rutiner så de kan føle mestring. Det trenger ikke å være så komplisert, mener de to som inviterer ungdom til «Inn på tunet» på Fjære gård nord for Åsrumvannet.
Publisert

På enga nedenfor Fjære gård grasser fem hester bedagelig. Beathe Beatrice Olafsen (41) og Torill Hynne Fjære (42) er hestevenninnene som begge tok agronomutdanning på Melsom og drømte om å drive med hest og barn.

– I fjor begynte vi så smått. Laget et firma, ble sertifisert som «Inn på tunet»-gård, fikk støtte til markedsføring av Innovasjon Norge, og fikk en elev fra Thor Heyerdahl videregående som var her to dager i uka.

Vi har satt oss ned på en benk utenfor stallen. Tigerkatten Billy sniker seg langs låveveggen der hønene sandbader og bruser med fjæra.

ELSKER Å DRIKKE AV BØTTA: De 20 hønene på Fjære gård elsker å drikke av vannbøtta.

ELSKER Å DRIKKE AV BØTTA: De 20 hønene på Fjære gård elsker å drikke av vannbøtta. Foto:

– Å ha fulle dager med barn og ungdom fra femte trinn og ut videregående, det er drømmen vår. Vi er et alternativ til skolehverdagen for barn og unge som sliter, sier Torill. Det er hun som bor på gården hun overtok sammen med mannen i 2004.

– Behovet er der i aller høyeste grad, det er penger det står på, nikker Beathe, som er sosionom i tillegg til agronom.

– Vi kaller henne «sosiognom», ler Torill.

UNGE SOM SLITER: - Vi er et alternativ til skolehverdagen for barn og unge som sliter, sier lTorill Hynne Fjære og Beate B. Olafsen, her foran Fjære gård.

UNGE SOM SLITER: - Vi er et alternativ til skolehverdagen for barn og unge som sliter, sier lTorill Hynne Fjære og Beate B. Olafsen, her foran Fjære gård. Foto:

– Å måke møkk er terapi

Jeg kjenner den med en gang, roen en får når de eneste lydene en hører er sus i trær og naboens traktor. De to vennene ønsker å tilby den aktiviteten som får unge som sliter på kjøl igjen.

– Å hogge ved, mate kaninene, strigle hesten, det er naturlige sysler som gir «mindfulness», sier Tor-Erling Stensby, som er ansatt i Inn på tunet for å hjelpe til med markedsføring.

Torill nikker.

JOBBE I STALLEN: Enkle oppgaver og gode rutiner i stallen gir mestring, sier Beathe og Torill.

JOBBE I STALLEN: Enkle oppgaver og gode rutiner i stallen gir mestring, sier Beathe og Torill. Foto:

– Å måke møkk i stallen er terapi. Vi tenker at det er godt for ungdom som sliter på skolen at de kan komme litt vekk fra den arenaen, sier hun.

– Og å komme tilbake som en ressurs. Vi hørte et foredrag på Arendalsuka i fjor om elever som kom tilbake til skolen og lærte bort ny kunnskap til de andre elevene i klassen sin. Det er skikkelig mestring, sier Beathe, og forteller at på Fjære gård jobber de etter tre tema: Mestring, utvikling og trivsel.

– Vi kan begynne med å sope stallgulvet og gi vann til hestene. Gjentakende praktisk arbeid. Det gir en trygghet, og de som har vært her, vet hva de skal gjøre, sier Torill.

SAMHANDLING MED DYR: Torill Hynne Fjære løper sammen med fjordingen Akita i enga.

SAMHANDLING MED DYR: Torill Hynne Fjære løper sammen med fjordingen Akita i enga. Foto:

Dyr virker beroligende

– Har du lyst til å se på hestene? spør hun, og leder vei til enga der hestene har søkt skygge under trærne. Men de er langt unna, og Torill må ta turen ned og leie med seg Akita tilbake.

– Hun her er 22 år og en rolig og fin fjording. Vi har tre fjordinger til og en nordlandshest, forteller Beathe, og det ser ut som om Akita smiler under manen.

På Fjære gård bruker de terapi med dyr, såkalt dyreassistert intervensjon. Det brukes mye i utlandet, og forskning viser til gode resultater med samhandling mellom dyr og unge med utfordringer.

– Å sitte på hesteryggen og ri ut i skogen utløser endorfiner, som gir en fin ro. Bare å stryke på en hest, kan virke beroligende, sier Beathe.

– Eller å kose med kaninene, for dem som synes hestene er for store, smiler Torill.

Hun forteller at de skal få opp en ridebane på gården med bokstaver og bilder av forskjellige dyr rundt. Da kan noen av elevene få i oppgave å ri bort til «kua» eller «katten».

KOS: Torill koser med en av kaninene, et godt tilbud til dem som synes hester er litt store.

KOS: Torill koser med en av kaninene, et godt tilbud til dem som synes hester er litt store. Foto:

– Vi kan komme og hente

Ti kaniner hopper rundt i sin egen innhegning, med et dukkehus som trygg base, og røtter å gjemme seg bak. Og to glade griser kommer løpende fra sitt skur når Beathe kommer med litt kraftfor.

Hva er målet nå? spør vi på vei til bryggerhuset, som er laget om til et koselig kjøkken og stue med toalett til ungdommene.

– Nå må vi holde fast på andre jobber for å få det til å gå rundt. Vi ønsker å ha fulle uker her, med kanskje åtte-ti elever i uka. Og vi kan komme og hente dem på skolen. Det tar bare et kvarter til Larvik herfra med bil, og vi er jo et dagtilbud, svarer Torill.

– Bilkjøringa er faktisk ganske viktig, for det er ofte i bilen hjem vi kan avslutte dagen og prate om det vi har opplevd. Har ungdommene behov for å snakke om noe, så kommer det i bilen, sier Beathe.

– Og mat er viktig. Vi har jo 20 høner som legger egg, og lager gjerne omelett eller pannekaker. Å lage mat og å spise sammen er både mye fin øving i matte, og god terapi, legger Torill til.

– Vi legger inn så mye skolefag vi kan. Når de skal veie opp for til dyra, ser de at det er forskjell på en kilo høy og en kilo kraftfor.

GLADE GRISER: De har sin egen uteplass og hus, og kommer gryntende når Beathe byr på kraftfor.

GLADE GRISER: De har sin egen uteplass og hus, og kommer gryntende når Beathe byr på kraftfor. Foto:

LES OGSÅ: De ansatte irriterte seg over at Ben Ove ikke rakk alt han skulle rekke – da sjefen fylte 50 tok de grep

– Det gir en enorm mestring

Torill og Beathe håper at skolene i distriktet ser at noen av ressursene kan brukes hos dem. De har sendt informasjon om Inn på tunet-tilbudet til alle skoler i området.

– Ofte har barn og ungdom som har utfordringer, vedtak på ressurser som kan benyttes på ulike arenaer, samt bidra til en trygg og god skolehverdag for elevene, forteller Torill.

– Det er så viktig å få tak i barn når de er unge, så slipper man å ha dem i systemet i årevis. Vi har jo sett hva det å være her, å jobbe i stallen, håndtere de store hestene og til slutt kunne ri ut i skogen, gjør med barn og unge. Det gir en enorm mestring. Noe de trenger sårt etter å ha kommet til kort i klasserommet over lang tid, sier Beathe.

– Vi samarbeider jo med skolen om mål for oppholdet her, både faglige og sosiale. Nå har jo livsmestring blitt et eget fag i skolen, fortsetter hun.

De har fått tilbakemelding fra jenter som synes det er deilig å bare kunne være seg sjøl, helt uten sminke.

I BRYGGERHUSET: Tor-Erling Stensby fra Inn på tunet er på besøk denne dagen, og det blir te og kaker i bryggerhuset.

I BRYGGERHUSET: Tor-Erling Stensby fra Inn på tunet er på besøk denne dagen, og det blir te og kaker i bryggerhuset. Foto:

Bursdagsfeiring på gården

I bryggerhuset kommer det kaker og te på bordet. De to venninnene håper at dette blir starten på et år da de kan satse for fullt på tilbud for skoleelever på gården.

– Det er to ting til vi tilbyr i tillegg, og det er tilrettelagte ridetimer, der vi gir én til én instruksjon. Og så har vi bursdagsfeiringer på gården. Vi stiller med grill og pølser med tilbehør, så kan folk ta med seg kaker. Barna og ungdommene kan få prøve å ri på hest og kjerre, kose med kaninene, få hilse på grisene og løpe rundt, forteller Torill.

Når ikke været tillater at bursdagsfesten kan være ute, kan de spise i det koselige bryggerhuset.

– Vi har erfaring med at barna ikke vil hjem igjen, humrer Beathe.

– Ikke foreldrene heller, ler Torill.

DRØMMEN: Beathe Beatrice Olafsen og Torill Hynne Fjære har drømt om å lage et tilbud for unge i 20 år.

DRØMMEN: Beathe Beatrice Olafsen og Torill Hynne Fjære har drømt om å lage et tilbud for unge i 20 år. Foto:

Artikkeltags