Gå til sidens hovedinnhold

Torp-passasjerer rammes av flykonkurs

Artikkelen er over 2 år gammel

Reiseselskapet Thomas Cook avvikles med øyeblikkelig virkning, 178 år etter at selskapet ble grunnlagt. Hundretusener av turister rammes, blant annet reisende fra Torp.

(Sandefjords Blad)

Konkursmeldingen kom natt til mandag etter at forhandlinger om en rekapitalisering av selskapet brøt sammen. Totalt 21.000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse, og Thomas Cook Groups fire passasjerfly er satt på bakken.

– Til tross for flere forsøk har ikke forhandlingene resultert i en enighet mellom selskapets interessenter, skriver selskapet i en pressemelding.

Avlyser ruter fra Torp

Konkursmeldingen rammer også rundt 9.000 norske Ving-kunder totalt. Ledelsen for Vinggruppens flyselskap i Norden, Thomas Cook Airlines Scandinavia, har besluttet å innstille alle mandagens flyginger i Norden, skriver selskapet i en melding på Ving i Sverige sine nettsider, ifølge VG. Totalt rammes 6.000 nordiske reisende av mandagens kanselleringer.

– Vi beklager virkelig denne situasjonen og de ulemper det medfører for våre kunder, sier konsernsjef Magnus Wiker i Vinggruppen i Norden.

Ving har også flere ruter til og fra Torp i ukene framover, som nå blir kansellert. Førstkommende torsdag, skulle selskapet fløyet fra Torp til Rhodos. Dagen etter var det satt opp rute til Kreta, og i dagene fram mot høstferien var det flere andre ruter som betjenes av Ving.

I tillegg var det allerede satt opp ruter fra Torp med Ving til neste års sommerferie.

Mandag morgen sier markedssjef ved Torp Lufthavn, Tine Kleive-Mathisen, til Sandefjords Blad at ingen passasjerer fra Torp er i Syden med Thomas Cook på nåværende tidspunkt. Foreløpig er det usikkert hva som skal skje med passasjerene som har bestilt reiser til helgen.

– Vi har flere avganger kommende helg i forbindelse med høstferie som vi foreløpig ikke vet hva som skjer med, sier Kleive-Mathisen, som håper å få mer informasjon utover dagen.

150.000 briter

Samtidig kanselleres 600.000 billetter. Storbritannias luftfartsmyndighet CAA opplyser at de jobber med å hente hjem 150.000 briter, noe som kan ta opptil to uker. Britiske myndigheter omtaler operasjonen som den største av sitt slag i Storbritannia i fredstider.

– Som følge av situasjonens omfang, kan ikke problemer utelukkes. Men vi vil jobbe for å hente folk hjem så tett opp til deres planlagte dato som mulig, sier CAA i en uttalelse.

«Gisselsituasjon»

Britiske turister ved feriestedet Les Orangers i Tunisia sier at gjester som var i ferd med å dra, fikk beskjed om å betale ekstra fordi feriestedet fryktet at Thomas Cook ikke kunne betale for seg. Turisten Ryan Farmer sier at da kravet ble avfeid, stengte sikkerhetsvakter utgangsporten.

– Det føltes som en gisselsituasjon, sier Farmer.

Nyhetsbyrået AP har ikke klart å komme i kontakt med verken Les Orangers eller den britiske ambassaden i Tunis.

Styrt avvikling

Thomas Cook ble grunnlagt som verdens første reisebyrå i 1841 av en britisk gründer av samme navn. I pressemeldingen skriver selskapet at de har nytt stor tillit fra generasjoner av britiske reisende.

– Det er dypt beklagelig at jeg og resten av styret ikke fikk til dette. Jeg vil beklage til millioner av våre kunder og tusenvis av våre ansatte, leverandører og partnere som har støttet oss i flere år, sier administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook. .

Selskapet opplyser at en anmodning ble sendt til en domstol om styrt avvikling av selskapet mandag morgen. En bobestyrer er utnevnt i saken. Den kinesiske storaksjonæren Fosun Tourism Group, som var den største interessenten i Thomas Cook, sier i en uttalelse at de er skuffet.

Milliardsum

Thomas Cook har uttalt at de trengte 2,2 milliarder kroner (200 millioner pund), i tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av 10 milliarder kroner (900 millioner pund) fra forrige måned.

– Vi jobbet hardt i flere dager for å til en enighet som sikret framtiden til ansatte, kunder og leverandører i Thomas Cook. Selv om en enighet stort sett ble oppnådd, utgjorde et ekstra krav de siste dagene en umulig utfordring, sier Fankhauser.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.