Her får Cecilie et livsviktig råd: – Åh, nå fikk jeg litt vondt i magen

VIKTIG PRAT: Det er viktig å være klar over hvor fort man kan bli distrahert mens man kjører. – De er mye mer enn mobilen som kan ta oppmerksomheten, sier Grethe Utheim i Statens vegvesen til Cecilie Gude (til høyre).

VIKTIG PRAT: Det er viktig å være klar over hvor fort man kan bli distrahert mens man kjører. – De er mye mer enn mobilen som kan ta oppmerksomheten, sier Grethe Utheim i Statens vegvesen til Cecilie Gude (til høyre). Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kjører du i 80 kilometer i timen og tar blikket vekk fra veien, har du på fire sekunder kjørt like langt som en fotballbane.

DEL

(Tønsbergs Blad) Det er sommer, det er sol. Kjører du bil er det nok av ting som kan forstyrre oppmerksomheten din. Og følger du som sjåfør ikke skikkelig med, kan det ende galt, fryktelig galt. Med dette som bakteppe drar Statens vegvesen tirsdag i gang en ny nasjonal kampanje der de nettopp ønsker at du som bilfører tenker gjennom alle de ting som kan forstyrre deg mens du kjører.

– Det kan være barn som tar oppmerksomhet, det kan være GPS og lesing av kart, det kan være spising av mat, kanskje sitter du med en is eller finner fram en flaske med vann fra vesken din? Og så har vi den berømte flua i bilen som kan forstyrre deg som bilfører, sier Grethe Utheim i Statens vegvesen.

LES OGSÅ:  Slik ser du at hunden er overopphetet

Utrolig fort gjort

Avisen møter henne utenfor en matbutikk. Der snakker hun og kollegene med bilførere om temaet og forsøker å bevisstgjøre bilførerne om risikoen for konsekvensene av å være uoppmerksom bare et kort øyeblikk.

– Det er så utrolig lite som skal til. Dette er en nasjonal kampanje som vi starter og som vil pågå i lang tid, både på steder som dette, men også ute på veiene. Tre av ti ulykker skjer på grunn av uoppmerksomhet, sier hun.

LES OGSÅ: Ber bilister ta det pent og kjøre forsiktig

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SMIL OG RÅD: Disse tre er med på å gjøre bilførere mer bevisste slik at man ikke blir like lett distrahert mens man kjører bil. Fra venstre, Grethe Utheim, Jorun Sætre og Alf Martin Olsen.

SMIL OG RÅD: Disse tre er med på å gjøre bilførere mer bevisste slik at man ikke blir like lett distrahert mens man kjører bil. Fra venstre, Grethe Utheim, Jorun Sætre og Alf Martin Olsen. Foto:

Cecilie Gude kommer ut fra matbutikken. Hun må le litt når hun hører om kampanjen.

– På vei hit fra Oslo, stanset jeg i Drammen. På vei ut igjen til E18 snakket jeg i min handsfrie telefon, før jeg visste ordet av det var jeg på vei mot Oslo igjen. Denne kampanjen tror jeg har mye for seg, sier hun.

– Vondt i magen

Av Utheim får hun mer å tenke på:

– Tenk deg at du sitter på en fotballkamp og så lukker du øyene i kun fire sekunder. Hadde du kjørt bil i 80 kilometer i timen, hadde du på den korte tiden tilbakelagt en distanse som tilsvarer hele lengden av fotballbanen, sier Utheim.

– Åh, nå fikk jeg litt vondt i magen. Dette var ekkelt å høre. En ting er gode veier, som ned her til Tønsberg, men også på småveier kan det skje mye, selv om hastigheten er lavere, sier hun og tar imot den lille påminnelsen med gode råd på veien som Utheim gir henne. Og en rull med Smil-sjokolade.

LES OGSÅ:  Skal rive gamle E18 og lage nytt veisystem i Larvik: – Byggeperioden vil gå over tre år (+)

– Sparer sjokoladen

– Denne får jeg droppe å spise mens jeg kjører, tror heller jeg gir den til barna mine. Og vannflasken finner jeg fram nå før jeg begynner å kjøre sier hun.

Det liker Utheim å høre og takker for oppmerksomheten.

Artikkeltags