Gå til sidens hovedinnhold

Tre nye parker i år

Høyt og Lavt AS Vestfold har hatt overskudd hvert år siden starten i 2009

Artikkelen er over 6 år gammel

Klatreparken Høyt og Lavt Vestfold er Skandinavias største.

Visjoner og solid økonomi gjør at aktivitetene og forretningsmodellen spres til både inn- og utland.

– Til nå har vi seks parker i Norge. Til sommeren blir det flere. I juni åpner vi i Bø i Telemark og i juli i Sørum i Akershus. Våren 2016 åpner vi på Nesttun ved Bergen, forteller Amund Melås, daglig leder i klatreparken på Styrvoll.


Én ting er Melås helt klar på:


– Parken i Lardal skal alltid være vår største. Det er her vi skal drive utvikling og teste ut nye aktiviteter, sier han.
 

Stadig mer populært

I fjor var 33.000 betalende gjester innom. De fleste kommer fra Vestfold, Østfold og området rundt Oslo.
I år er det budsjettert med 37.000 betalende. I tillegg kommer alle dem som ikke kjøper seg klatrebillett.


– Vi regner med at det minst kommer 45.000 mennesker innom kommende sesong.
Høyt og Lavt har god økonomi. Parken har gått med overskudd hvert eneste år siden starten i 2009. I 2013 var omsetningen på 20 millioner og resultat før skatt endte på 3,2 millioner. Soliditeten er på nær 37 prosent.

 

– Voldsom utvikling

Høyt og Lavt Vestfold startet på det som var restene etter Kjærratunet. Gründer og hovedaksjonær Hans Christian Wilson bestemte seg tidlig for ikke å nøye seg med én park.


I tillegg til Vestfold er det bygd klatreparker følgende steder: Oslo, Nedstrand ved Haugesund, Ål i Hallingdal, Preikestolen og Fjærland i Sogndal.


Det er Høyt og Lavt Aktivtetspark AS som leverer og bygger parkene, men de drives av franchisetakere. I tillegg har det vært noen rene leveranser av parksystemer, blant annet til Valldal ved Trollstigen, Finland, St. Petersburg i Russland (hvor Hans Christian Wilson er hovedeier gjennom sitt selskap Eco Adventure AS), og diverse mindre apparater til skoler i Tønsberg og til Kysthospitalet i Stavern.


– Vi har hatt en voldsom utvikling, fastslår Melås.


– Når er markedet for klatreparker mettet?


– Vi vet ikke, men antall henvendelser øker stadig. Nordmenn er et aktivt folk, og trendene viser at man ønsker seg opplevelser. Da treffer vårt produkt veldig godt.
 

Hemmelige planer

Snø og kuldegrader betyr langt fra vinterdvale på Høyt og Lavt. Tiden brukes til å gå over alt utstyr, bygge nytt og planlegge.
Til våren åpner den femtende løypa i parken, og den består hovedsakelig av ti zipliner. Planene stopper ikke der.


– Innen tre til fem år skal vi starte et helt nytt konsept med aktivitetsbaserte opplevelser, sier Melås, som ikke vil si mer om planene, bortsett fra:
– Det er ikke go cart, strikkhopp eller berg-og-dal-bane. Det er noe som ikke finnes i Norge fra før, sier Amund Melås.

Kurser folk fra hele Østlandet

I fjor ble tribunebygget, som ble brukt til teaterforestillingene om Gråtass, bygd om. Sitteplassene ble fjernet, taket hevet og det ble bygd kontorer, undervisningsrom og et innendørs klatresenter.
Her kurser Aak Safety årlig rundt 1.500 personer fra ulike næringer på hele Østlandet.


– Vi driver med alt fra grunnleggende industriell fallsikring og redningsklatring til avansert klatring i høyden eller ned i sjakter og fjellsprekker, sier Gunnar Myhre Henning, salgs- og markedssjef på Lardal-avdelingen av Aak Safety AS.


De fleste kundene kommer fra firmaer innen energi og fjellsikring.


– Nå er vi på vei inn i høysesongen. Det er denne tiden av året våre kunder har tid til å sende sine ansatte på kurs. Med innendørs klatresenter har vi fått et løft. Det er noe helt annet enn å trene utendørs i ei stålmast i kalde vintertemperaturer, sier Henning.

Har skapt sin egen bedriftsklynge

– Vi hadde ikke vært der vi er i dag uten Aak Safety, sier Amund Melås, daglig leder i Høyt og Lavt AS i Lardal.


Aak har sitt hovedkontor på Åndalsnes, men har også kontorer i Bergen, Stavanger og Kristiansund, i tillegg til på Høyt og Lavt i Lardal. Firmaet driver med salg av alt innen sikkerhetsutstyr og med ulike typer sikkerhetskurs beregnet både på høyder og sjakter. De to bedriftene har mye felles.


– Samarbeidet med Aak har gitt oss et sterkt fagmiljø. Vi har klart å profesjonalisere bedriften og dra nytte av hverandre, sier Melås.


Nå har klatreparken ni helårsansatte, mens Aak har seks. Det gir totalt 15 ansatte med mye bakgrunn innen friluftsliv, klatring og sikkerhet. Mange av dem har bakgrunn fra Forsvaret.


I 2015 budsjetterer Høyt og Lavt å omsette for nær 30 millioner kroner, mens Aaks Lardal-avdeling strekker seg mot 26.

Kommentarer til denne saken