(TB): – I Danmark varsles det vindkast på mellom 33–35 meter per sekund. Vi vurderer situasjonen, og det kan godt hende at det kommer farevarsler for fredagen, opplyser meteorologene.

Det er foreløpig vanskelig å si akkurat hvor «Otto» vil treffe.

I Vestfold starter vinterferien i helgen. Mange er ventet på veiene og på fjellet.

Meteorologene anbefaler alle som skal over fjellet om å sjekke fjellovergangene.

Sjekk før du kjører

– Skal du på fjellet i Sør-Norge til helga kan det være lurt å sjekke værmeldingen og om din fjellovergang er åpen. Vi har ute snøkastvarsel for fjellet i Sør-Norge fram til lørdag ettermiddag og da kan det være vanskelige kjøreforhold, opplyser meteorologene.

På Rauland er det for eksempel varslet betydelig med vind fredag kveld. I 20-tiden fredag kveld vil det blåse kuling fra vest med vindkast på 29 m/s.

Det er dessuten sendt ut farevarsel på gult nivå om kraftig snøfokk.

Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet snø som pakker seg i veibanen. Kolonnekjøring kan bli innført og/eller veier kan bli stengte på kort varsel.

Dette varselet slår inn allerede klokken 10 på fredag formiddag og faren skal være over lørdag i 13-tiden.

Tips om kolonnekjøring

Før reisen

Ha nok drivstoff på tanken. Det er ikke bensin- eller ladestasjoner på kolonnestrekningene.Ha lykt, slepetau og snøspade lett tilgjengelig.Det er lurt å ha med mat og drikke.Ta med varme klær og vintersko.

Underveis

La lufteanlegget forsyne frontruten med kald luft. Det hindrer ising.Bruk nødblink.Har du tåkelys, bruk dem.Hold blkket på bilen foran.Hold mest mulig jevn hastighet og følg kolonnen.Ikke kjør ut av kolonnen og ikke forsøk å snu.Hvis du må stoppe eller det blir stopp i kolonnen, må du ikke bevege deg bort fra bilen. Det kan være livsfarlig.

Kilde: Statens Vegvesen