Gå til sidens hovedinnhold

Former framtida i Larvik

Artikkelen er over 6 år gammel

Med den handlekraften Mille-Marie Treschow har vist i sin 28 år lange regjeringstid, er det stor sannsynlighet for at Hammerdalen og Sanden blir slik som hun vil ha dem.

– Vi har visjoner og en langtidsplan, og har ikke lagt skjul på at vi ønsker å utvikle Hammerdalen, sier Mille-Marie Treschow, innehaver av selskapet Fritzøe Eiendom AS, som uten tvil er den største og viktigste eiendomsbesitteren i Larvik by.

Selskapet eier blant annet 75 mål med verdifull grunn i området Hammerdalen, Saggården og Sanden. De gamle fabrikkene er borte og sjøfronten er åpnet opp. Men utviklingen av de tidligere industriområdene er langt fra over. Om noen år fyller kanskje leiligheter og kontorbygg hele området.

Mille-Marie skulle gjerne sett at ting skjedde raskere.

– Men vi må ta hensyn til at tilflyttingen til Larvik dessverre ikke er mer enn den er. Det er begrenset hva byen kan absorbere av boliger om gangen.

Tida jobber for Treschow. De er så kapitalsterke at de tåler å sitte på gjerdet.

– Vi er langsiktige og rimelig tålmodige, sier Mille-Marie.

Planene for området Hammerdalen og Sanden har vært mange. I 1998 ble ideen om den nye bydelen Larvik Vest lansert, og kjendisarkitekt Niels Torp var satt på oppgaven. Her skulle det bli en miks av leiligheter, næring, kafeer, marina og parker.

Noen år senere startet debatten om hvor den nye videregående skolen skulle bygges i Larvik. Treschow kjempet for å få den til Hammerdalen, men i 2006 ville politikerne på fylkestinget det annerledes.

Umiddelbart etter nederlaget startet ekteparet Treschow og Stein Erik Hagen prosessen for å gjøre området til «regionens kulturhovedstad» med blant annet Hagens store malerisamling, kino og amfiteater. Da de skilte lag i 2013, forsvant mye av kultursatsingen med ham.

Fra 2000 til 2012 investerte Fritzøe Eiendom 600 millioner kroner i Hammerdal-området.

– Det har vært en enorm transformasjon. En formidabel utvikling som jeg er sikker på har vært bra for Larvik, sier Tore Møgster, administrerende direktør i Fritzøe Eiendom AS.

Fritzøe Mølle er i ferd med å bli forvandlet til kontorbygg med fantastisk sjøutsikt fra toppetasjene. Det skal stå ferdig til sommeren.

– Fritzøe Eiendom skal være i første etasje og leie ut i etasjene over. Administrasjonen i Treschow-Fritzøe skal sitte i glasstårnet i sjette og sjuende etasje, sier Møgster.

På den andre siden av rundkjøringen skal det skje store ting. Reguleringsplanen for Sanden Brygge ble vedtatt av kommunestyret i mai. På parkeringsplassen ved kulturhuset er det planlagt fem bygg med 128 leiligheter. Salget er i gang og det antydes byggestart rundt nyttår.

– Det er avhengig av responsen i markedet. Vi må trolig ha solgt rundt halvparten for å iverksette første byggetrinn, altså de to byggene nærmest Bølgen, sier Møgster.

I Hammerdalen går de eksterne prosjektene Pi-park, Newtonrom og Mattepark sin gang.

På Langestrand, i Langes gate og Øvre Verksgård, ble det i august varslet at Treschow ønsker å rive nåværende bebyggelse for å bygge leiligheter. Planene skal trolig opp til første gangs behandling i planutvalget i løpet av høsten.

Styret i Fritzøe Eiendom AS:

Daglig leder: Tore Møgster.

Styreleder: Roar Sandnes.

Styremedlemmer: Bjørn Walle, Michael Stang Treschow, Mille-Marie Treschow og Thor H. Eika.

(Kilde: forvalt.no)

Kommentarer til denne saken