Tilbake til oversiktskart

Eiendommen Fritzøe Gård, der Scilla Treschow Hokholt og hennes familie bor, har en lang historie som er både dramatisk og tragisk. Nåværende eier Scilla Treschow Hokholt er sjette generasjon i Treschow-familien som eier gården.

Den ble drevet som et tradisjonelt landbruk, først for selvberging og deretter utvidet til et av landets mest moderne mønsterbruk for melkeproduksjon. Egentlig skulle 18-hullsbanen i Larvik vært beitemarker for kyr, men skjebnen ville det annerledes.

På forsommeren i 1988 ble grunneier Scilla Treschow Hokholt uteksaminert som fersk sivilagronom fra landbrukshøyskolen, UMB. Hun sto klar til å overta driften av Fritzøe Gård og det tilhørende jordbruket.

For å feire endt studietid, nyforlovelse og den trygge framtiden, reiste Scilla på ferie til utlandet.

Omtrent samtidig som hun setter seg på flyet, starter brannen på Fritzøe Gård. I løpet av 35 minutter brenner den 5.500 kvadratmeter store bygningen ned til grunnen. Alle 520 kyr omkommer. Scilla Treschow Hokholt kommer hjem til et nedbrent landskap. En ekspertgruppe blir nedsatt for å finne ut hva som bør gjøres. I august samme år kommer rapporten: Bygg en golfbane!

Svenske Jan Sederholm får i oppgave å designe golfbanen. I 1993 åpnes de første ni hullene, og året etter er Larvik en komplett 18-hullsbane.

Allerede etter to år, tiltrekker den nye mesterskapsbanen seg storheter idet verdensspillerne Colin Montgomerie, John Daly og Jesper Parnevik gjester anlegget for å spille. Anlegget har vært vertskap for blant annet NM individuelt, lag-NM junior, P4 Tour, Nordic League-turnering, Challenge Tour og Ladies European Tour gjennom årene.

De siste 20 årene er andre deler av gården videreutviklet. Det lille som sto igjen av bygning etter brannen, er blitt klubbhus.

Det er et innholdsrikt bygg med Proshoper, café og et stort selskapslokale.

Fortsatt drives halvparten av gården som aktivt jordbruk. På gården drives også barnehagen «Gøy på Landet Barnehage». Det er planer om omfattende utbygging av næring og bolig tilknyttet gårdstunet og omliggende arealer.

Kilde: fritzoegard.no