Trikset går viralt på Facebook: – Å. Herre. Gud.

Fettet etter bacon-frokosten skal ikke kastes i vasken. Et kaste-triks har gått viralt på Facebook.

Fettet etter bacon-frokosten skal ikke kastes i vasken. Et kaste-triks har gått viralt på Facebook. Foto:

Stekefett og oljer skal ikke helles ut vasken. Men hva gjør du med fettet som blir igjen i stekepanna, da? Havregryn-trikset er svært effektivt.

DEL

(Nettavisen) Oljer, baconfett og annet stekefett skal ikke helles ut i vasken. Det både tetter rørene dine, og gjør dem til et yndet sted for rotter.

– Det er et problem, og derfor har vi fettvett-kampanjer for å minne folk på dette. Særlig før jul.

Det påpeker Anna-Lena Beschorner i Vann- og avløpsetaten i Oslo overfor Nettavisen.

– Fettet vi heller i vasken er gjerne flytende fordi vi har det i en varm panne, men det vil stivne etter hvert. Da kan det bli store problemer i sluk og avløp, kloakken kommer ikke fram til renseanlegget, og du kan få tilbakeslag i kjellere eller kloakken renner ut i vassdrag og fjord, advarer hun.

Dessuten er både fett og matrester fra vår middag festmat for rottene, og rør og avløp kryr av dem – utelukkende fordi de fôres av oss.

– Vi begynte med rottebekjempelse ved hjelp av feller i februar/mars i år og bare i løpet av disse seks månedene ble det fanget og avlivet 5000 rotter. Så det er mange rotter i avløpssystemet.

Viral «hack»

Men hva skal man egentlig gjøre med fettet da? En «hack» har nylig gått sin seiersgang på sosiale medier, og alt du trenger for å bli kvitt fettet uten søl er litt aluminiumsfolie.

Ifølge avisen Daily Mail skal det være en australsk mor som først delte det i en rengjøringsgruppe på Facebook.

– Synes dette var en ganske god idé. Jeg pleier å helle det i en tom flaske, men dette er lettere enn å lete etter en, skal hun ha skrevet, ifølge den britiske avisen.

Siden er «hacken» gått viralt – da med teksten:

– Jeg var «i dag gammel» da jeg lærte dette.

Trikset er enkelt: du legger aluminiumsfolie i sluket på vasken, slik at det blir formet til en slags kopp. Deretter heller du bare fettet i «koppen» og lar det ligge en stund. Fettet vil etter hvert stivne, og da kan du enkelt krølle det sammen og kaste hele «koppen».

– Å. Herre. Gud. Jeg har alltid helt det i hagen, skriver en Facebook-bruker.

Nettavisen har testet trikset, og det er enkelt og lager ikke søl. Men det tar litt tid før fettet har stivna. Alternativt, for den litt utålmodige, kan koppen legges i kjøleskap eller fryser sånn at du raskere kan kaste det.

Eller du kan gjøre som en Facebook-bruker, som har kommentert under innlegget til «The Hem Boutique» i Alabama:

– Jeg gjør dette, men jeg har isbiter under folien først.

Innlegget til butikken i Alabama er delt over 300.000 ganger. I kommentarfeltene er det samtidig flere som deler måter å få bukt med fett-søppelet på.

Noen bruker tørkepapir til å få opp alt fettet, mens andre har en beholder liggende i fryseren. Når den er full, kastes den.

Havregryn-triks: Vår favoritt

Et annet triks, som også blir foreslått i Nettavisen-redaksjonen er et havregryn-triks. Da er du kvitt fettet langt raskere enn med ovennevnte folietriks, og er vår favorittmetode.

Her heller du bare litt havregryn i den fettete pannen før den skal vaskes. Havregrynene suger til seg fettet raskt, og det hele kan raskt skrapes sammen kastes i matavfallet.

– Flytende gull

Alle er heller ikke like imponert over nevnte folietriks. Noen mener det er like greit å ha fettet på kartonger som senere kastes, noen mener det er unødvendig å sløse med aluminiumsfolien, og andre igjen er opptatt av gjenbruk:

– Jeg heller det i en gammel mugge og setter det i fryseren. Når det er fullt kaster jeg det i matavfallet, heller enn å måtte kaste aluminiumsfolie.

– Om det ikke er baconfett. Det er flytende gull å lage mat med. Jeg oppbevarer det i fryseren og bruker det fortløpende, påpeker en annen.

Hjelper ikke med varmt vann

En del innrømmer at de kaster fettet utendørs. Andre mener det å la varmt vann renne, mens du heller fettet i vasken skal være en god løsning.

Dette avviser imidlertid Beschorner i vann- og avløpsetaten.

– Vannet vil kjøles ned etter hvert, og da vil fettet hope seg opp et eller annet sted i systemet likevel. Da er det kanskje heller naboen din som får problemer, sier hun.

Heller ikke oppvasksåpe eller andre rengjøringsmidler hjelper – fettet må kastes i søpla.

– Fettet skal samles opp og kastes i søpla. Du kan tørke bort fettet med papir, og mange bruker også tomme melkekartonger som de fyller opp.

Har du store mengder med fett kan det dessuten leveres til gjenvinning, ifølge nettsiden Fettvett.no. Olje fra fetaost-glass eller oliven kan brukes i dressinger, og flytende matrester og melkekartonger med fett kan tapes igjen og kastes i restavfallet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken