(Nettavisen:) Det kan være vanskelig å ta inn over seg hvor mye strømprisene har kommet ut av kontroll.
Hvis dagens strømpris på sørvest-landet på 6,05 kroner holder seg stabil fremover, ville eierne av en gjennomsnittlig enebolig måttet betale 156.000 kroner i strømkostnader i året om det ikke hadde vært en strømstøtte. I tillegg kommer nettleie.
Dette mot normalt 10-13.000 kroner med strømpriser rundt normalen på 40-50 øre.
Les også: Så mye koster strømmen med den nye strømstøtten på 90 prosent
Tror strømprisene skal videre opp
Og markedet tror nå at prisene skal videre opp fra dagens nivåer.
Strømselskapet Gudbrandsdalen Energi har nettopp sluppet nye prognoser for strømprisen det neste året.
– Med utgangspunkt i våre ferske prisprognoser anslår vi at strømprisene i den sørlige delen av Norge også fremover vil holde seg på et unormalt høyt nivå og stige ytterligere, skriver Thomas Gundersen i GE i en melding.
Han forteller at prisene i fremtidsmarkedet for fjerde kvartal på Østlandet har økt med én krone de siste tre ukene. De regner med at Østlandet vil bli landets dyreste prisområde i flere måneder i vinter.
– Vintermånedene januar og februar ligger nå an til å bli de dyreste månedene, med priser rundt fem kr/kWh uten mva. Inkludert mva. gir det en strømpris på rundt 6,25 kr/kWh. Dette er de månedene vi bruker mest strøm i Norge, påpeker Gundersen.
Månedsprisene kan være litt misvisende, siden prisene i stadig større grad svinger gjennom døgnet og uka.
Normalt er det vesentlig lavere priser natt til søndag når folk sover og bedrifter er stengt, enn mandag morgen når folk står opp og industrien øker produksjonen.
Prisene kan endre seg
Usikkerheten i strømmarkedet er derimot stor, og «markedets» prisprognoser det siste året har stort sett vært altfor positive over lang tid.
Så sent som i juni var det mulig å tegne ett års fastpris på rundt 2,5 kroner per kWh inkludert moms på Østlandet. Nå er markedet for fastpris i praksis borte fordi usikkerheten er så stor.
Ifølge Gudbrandsdal Energi er det flere ting som kan endre utsiktene:
- En veldig våt høst som øker magasinfyllingen i Sør-Norge. Dette vil redusere risikoen for en knapp kraftsituasjon.
- En mild høst og mild vinter, som vil redusere behovet for kraft til oppvarming.
- Synkende gasspris: det vil redusere strømprisen i både Europa og i Sør-Norge. Et avgjørende punkt her er at krigen i Ukraina opphører.
– Vinteren vil helt sikkert bli dyr
Tidligere denne uken fortalte kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema at han regnet med at prisene ville bli høy:
– Gasslagrene i Europa fylles ganske raskt og fortere enn banen EU har vist må til for å nå 80 prosent fylling før vinteren. For øyeblikket er om lag at 74 prosent av lagerkapasiteten i EU er nå fylt opp. Selv om det fortsatt flyter gass fra Russland til Europa, er det en frykt i markedet om det er nok gass til å forsyne kontinentet denne vinteren. Dersom Russland kuter ytterligere i gassleveransene kan det bli mangel på gass, og derfor prises gassen ekstra høyt. Det er nok et marked som er preget av frykt og det driver mye av den siste oppgangen, forklarte han.
– Vi ser nå at vinteren er priset til godt over fire kroner i Sør-Norge, mens Tyskland er priset betydelig høyere. Hvordan hydrologien utvikler seg de neste 2-3 måneden vil være avgjørende for hvor mye import vi evt. vil trenge. I de timene vi trenger import vil prisen bli presset over den tyske og /eller den engelske og vi kan få svært høye priser. Hvor høyt vi kommer i vinter er vanskelig å si, men vinteren vil helt sikkert bli dyr, sier Marius Holm Rennesund.