Norges største friluftslivsorganisasjon markerer sitt 150-årsjubileum, og inviterer alle til å bli med på en morsom feiring. På Kom deg ut-dagen 2. september feires 160 utebursdager landet rundt, og DNT forventer rundt 50.000 små og store bursdagsgjester.  

– Vi feirer naturen, friluftslivet og frivilligheten med en skikkelig utebursdag, og vi håper så mange som mulig har lyst til å være med på festen, sier styreleder i DNT, Per Hanasand.

LES OGSÅ: Vestfold er først ut i landet etter eksplosiv økning: – Bli med og rydd 

Natursti fra Bøkeskogen

I Larvik blir det natursti fra Bøkeskogen til Framnesodden. Vel framme fortsetter feiringen med gratis pølse, kaffe og saft. På Framnesodden er det aktiviteter som kanopadling, rappellering, demonstrasjon av hjerte- og lungeredning i regi av Røde Kors, aktiviteter i regi av Roklubben, og Soppforening vil være tilstede med egen stand.

– Kom deg ut-dagen på Framnesodden er et familiearrangement som passer for alle, og man må ikke ha barn for å delta. Naturstien fra Bøkeskogen til Framnesodden er barnevognvennlig. Det blir gratis pølse til alle, og Kom deg ut-kafeen holder åpent. Vaffelpressa går hele dagen, sier aktivitetsleder i Larvik og Omegns Turistforening, Ellen Næss.

LES OGSÅ: – Vi venter fremdeles på avgjørelsen, men vi regner med at det går bra så vi kan fortsette 

Egne ungdomsarrangement

Også ungdommen ønskes velkommen til arrangementet. Selv om aktivitetene på Framnesodden er åpne for alle aldre, er det planlagt en egen tur for ungdom.

– Ungdomsgruppa DNT ung Larvik inviterer til sykkeltur til Stavern for alle i alderen 16-30 år. Vi møtes utenfor Bølgen kl. 12.00 og sykler til Skråvika hvor det blir lunsj, så ta med matpakke. Her er det bare å møte opp uten påmelding, sier leder i DNT ung Larvik, Johanne Bratfoss Sørensen.

Viktig samfunnsaktør

Siden oppstarten i 1868 har DNT vokst til å bli en viktig samfunnsaktør.  

– I 150 år har vi jobbet for å fremme et enkelt, aktivt, allsidig og miljøvennlig friluftsliv og for å bevare natur og kulturverdier. Ved å inspirere til turglede bidrar vi også til å gjøre folk glade i naturen. Og det man er glad i, tar man vare på, sier Hanasand. 

Og nettopp Kom deg ut-dagen er en måte å få den oppvoksende generasjon til å bli glade i naturen på. I år er det 12 år siden Kom deg ut-dagen ble arrangert for første gang, og siden da har flere hundre tusen barn og familier blitt inspirert til å nyte og lære mer om natur og friluftsliv. 

Dette er DNT  

  • DNT arbeider for et enkelt, aktivt, allsidig og naturvennlig friluftsliv og for sikring av friluftslivets natur- og kulturgrunnlag.  
  • DNT har over 300.000 medlemmer, og 57 medlemsforeninger over hele landet som skaper aktiviteter og drifter og vedlikeholder et stort nettverk av hytter og ruter. I Larvik er det over 2900 medlemmer.  
  • DNT har Barnas Turlag på over 220 steder, inkludert i Larvik, og Barnas Turlag vokser stadig.  
  • Mesteparten av arbeidet gjøres av frivillige, som årlig legger ned over 820.000 dugnadstimer for å gi folk gode naturopplevelser. Det tilsvarer over 460 årsverk.
  • DNT har 550 betjente, selvbetjente og ubetjente hytter.
  • Foreningen ble stiftet i Østmarka i Oslo 21. januar 1868 av blant andre Thomas Heftye.