Har du tenkt deg på telttur? Da bør du lese dette først

TIPSER: Arne Aakre fra Villmark og Fritidseffekter tipser om fine teltplasser i Larvik-området, men minner også på om den store brannfaren nå om sommeren.

TIPSER: Arne Aakre fra Villmark og Fritidseffekter tipser om fine teltplasser i Larvik-området, men minner også på om den store brannfaren nå om sommeren. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hvor kan man slå opp telt i Larvik og hvor er det ikke lov? Og hvilke steder kan være egnet som teltplass?

DEL

Landet vi bor i kryr av muligheter når det kommer til friluftsliv. Skal turen vare i flere dager, kan overnatting i telt være en praktisk løsning. Sommeren er høysesong for å sove ute, og mulighetene er mange: til skogs, langs kysten og på fjellet. Men hvor kan du slå opp teltet og hvor lenge kan du bo på ett sted? Skal man ut på telttur er det enkelte ting man må være klar over før man begir seg ut.

– Ifølge friluftsloven er hovedregelen at man har lov til å slå opp telt minimum 150 meter fra bebodd hus eller hytte. Her kan man oppholde seg inntil to døgn. Dersom man ønsker å bli værende på samme sted lenger, kreves samtykke fra grunneier, forteller Solveig Irene Dolven ved Larvik og Omegns Turistforening.

Sporløs ferdsel  

Skal man telte i innmark, det vil si dyrket mark og privat sone rundt privathus og beboelsesbygninger, er reglene strengere og krever alltid samtykke fra grunneier.

– På områder fjernt fra bebyggelse, som for eksempel høyfjell, behøver man ikke samtykke for lengre opphold.

Uansett hvor turen måtte gå, skal telting på grunnlag av friluftsloven, skje uten fortrengsel eller ulempe for andre, og heller ikke være til skade for ungskog. Det er et krav om å opptre hensynsfullt og aktsomt, ta med søppel, og forlat plassen slik den ble funnet. 

Dolven har også noen tips om man foretrekker marka fremfor campingplassene.

– Eikedalsmarka og Vestmarka er flotte steder med lite hus og hytter i nærheten. Også er det greit å velge et sted i nærheten av vann, men ikke telte der man kan risikere å våkne i en dam dagen etter om det har regnet i løpet av natten.

LOVER OG REGLER: - Hovedregelen minimum 150 meter fra bebodd hus eller hytta opptil to døgn, forteller Solveig Irene Dovlen fra Larvik og Omegns Tursitforening.

LOVER OG REGLER: - Hovedregelen minimum 150 meter fra bebodd hus eller hytta opptil to døgn, forteller Solveig Irene Dovlen fra Larvik og Omegns Tursitforening. Foto:

Ut i marka

Morten Jacobsen fra Villmark og Fritidseffekter kan også komme med forslag til teltplasser.

– Ono innerst i Vestmarka er en fin plass, tipser Jacobsen.

Når man skal velge område mener han det lønner seg med forholdsvis flat jord, men legger også til at det er viktig med et sted hvor vannet holder seg unna.

Kollega Arne Aakre nevner i tillegg et sted som han synes fungerer godt.

– Roppestad langs Farris i nærheten av Kvelde er også et fint sted, sier han, samtidig som han understreker at folk på tur må huske på brannfaren i skogen om sommeren.  

Unntak for øyene

Til tross for at Larvik og omegn har samtlige steder å slå opp telt, er det slik at på flere øyer langs kysten i Larvik-området har man ikke lov til å slå seg ned, selv om områdene oppfyller allemannsretten.

– Vi er veldig klar over at mange av de atferdsreglene, som er såpass gamle, er utdaterte og er sterkt begrensende på allmennhetens rettigheter med tanke på friluftsloven og hvordan den tolkes i dag. Vi ser absolutt et behov for gjennomgang og revisjon, forklarte Guro Hessner, avdelingsleder for park og friområder i Larvik kommune, til NRK i august i fjor.

Nå kan hun fortelle at kommunen har satt prosessen på vent og at situasjonen og regelverket er uforandret. Ulovlig telting kan føre til bortvisning eller i verste fall bot.

Artikkeltags