Regnskogen kunne fått mer penger om det bare ikke hadde vært så fint vær ...

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

Det fine været må nok ta på seg litt av skylda for at det ikke ble noen innsamlingsrekord i Vestfold under årets TV-aksjon.

DEL

– Det var et vanvittig rekordår i fjor for TV-aksjonen så man måtte være superoptimistisk om man trodde man skulle havne på et slikt nivå, sier Line Vettestad som er fylkesaksjonsleder for TV-aksjonen i Vestfold.

I fjor ble det samlet inn 250 millioner kroner til Kirkens Nødhjelp, mens tallene for årets TV-aksjon viser 183 millioner innsamlede kroner til Regnskogfondet.

Vettestad bekrefter at tallene i år er lavere enn tallene har vært de siste årene, men er samtidig veldig fornøyd med det endelige resultatet.

– Over 183 millioner kroner til Regnskogfondet er kjempebra. Temaet regnskog har nå vært høyt på dagsorden og folk i Norge har fått mer kunnskap om regnskogen. Denne kunnskapen er like viktig som penger, sier Vettestad.

Fire i Vestfold over landsgjennomsnittet

Ved 13.30-tiden mandag var det totalt kommet inn 7.561.075 kroner i Vestfold.

– Det er ventet litt mer inn, for det var fortsatt blant annet noen kirker som ikke hadde talt opp søndag kveld, sier Vettestad.

Det innsamlede beløpet per innbygger i Norge ligger mandag morgen på 35,41 kroner. Av Vestfolds 14 kommuner er det bare fire som er over landsgjennomsnittet. Det er Re som er på topp med 58,03 kroner, etterfulgt av Hof, Lardal og Holmestrand med henholdsvis 47,25, 40,76 og 36,38 kroner per innbygger.

I bunnen av lista ligger Svelvik med 25,97, Sande med 26,01 og Larvik med 26,38 kroner per innbygger. Av alle kommunene i landet er Larvik på plass nummer 412, Sande 415 og Svelvik 416.

Tønsberg har aldri vært så nærme landsgjennomsnittet på mange år, og etter å ha vært under landsgjennomsnittet de siste to årene, ble det i år samlet inn mer enn snittet i Holmestrand. Hof har de siste fire årene samlet inn vesentlig mer enn landsgjennomsnittet per innbygger.

(Grunnlaget for statistikken er innsamlede bøssebeløp og andre registrerte beløp til TV-aksjonen gjennom år.)

Les også « Næringslivet stilte opp for miljøet i Tønsberg»

Flere barn og ungdom deltok

– Det har vært et vanvittig engasjement blant barn og unge i år. Veldig mange skoler og barnehager har bidratt. Det finner man ikke i alle TV-aksjoner. Russen i Tønsberg stilte opp som bøssebærere. Det er også ganske uvanlig, sier Vettestad.

Hun forteller at tre barnehager i Tønsberg laget sin egen panteordning. Gokstad skole i Sandefjord samlet inn over 70.000 kroner blant annet ved å lage og selge en egen CD. Tangen skole i Svelvik har også bidratt.

Fikk nok bøssebærere

Få dager før TV-aksjonen, manglet Tønsberg 300 bøssebærere for nå minstemålet.

– Vi hadde størst utfordringer med å få nok bøssebærere i Horten, Tønsberg og Larvik, men vi klarte å få tak i de vi trengte. Det er ikke slik at vi alltid klarer å få banket på alle dører, men vi skal ha vært ute på de fleste stedene i fylket, sier Vettestad.

Les også « Åpnet dører og lommebøker i Horten»

Det fine været i går får noe av skylda for at det innsamlede beløpet ikke ble høyere. I tillegg tror Vettestad at årets tema var mer komplisert enn det var i fjor.

– Neste år er det Røde Kors som får TV-aksjonen, og jeg håper å kunne være med også på den aksjonen, sier Vettestad som i år var fylkesaksjonsleder for tredje året.

Bøssene til årets aksjon er for lengst samlet inn og kontantene talt opp. Likevel er det fremdeles mulig å gi penger til aksjonen, dersom du for eksempel var en av dem som valgte å gå tur i skogen fremfor å være hjemme og vente på bøssebærere. Du finner opplysninger om hvordan du kan gi penger via NRKs nettsider.

Artikkeltags