Anker dom i metalldetektorsaken til Høyesterett

Kan havne i Høyesterett: Saken som gjelder tyveri av kulturminner etter søk med metalldetektor, kan ende opp i Høyesterett hvis anken slipper gjennom. Til venstre: Politiadvokat Øyvind Waale Hellenes og den dømtes forsvarer, Truls Eirik Waale.

Kan havne i Høyesterett: Saken som gjelder tyveri av kulturminner etter søk med metalldetektor, kan ende opp i Høyesterett hvis anken slipper gjennom. Til venstre: Politiadvokat Øyvind Waale Hellenes og den dømtes forsvarer, Truls Eirik Waale. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Larvik-mannen fikk 21 dagers fengsel for å ha stjålet oldtidsfunn som flint og lodd fra Staten. Nå anker han dommen.

DEL

– Han anker straffeutmålingen i saken, bekrefter Larvik-mannens (43) forsvarer, Truls Eirik Waale.

43-åringen mener 21 dagers fengsel er alt for strengt.

I lagmannsretten i forrige uke erkjente han straffskyld, selv om han fortsatt uttrykte at han ikke var enig med ekspertenes dateringer av enkelte av de 22 gjenstandene han var tiltalt for å ha beholdt etter søk med metalldetektor i Larvik-distriktet.

Kjøpte på auksjon

Det dreier seg om gjenstander fra steinalder, yngre jernalder og fra vikingtiden.

Anken hans over dommen i Larvik tingrett i august i fjor, ble avvist, men lagmannsretten avgjorde at inndragningskravet for fire sølvmynter ble forkastet.

Disse fikk mannen beholde da han hadde kjøpt dem på auksjon på nett. 

Politiet fikk anken onsdag. Det vil bli opp til kjæremålsutvalget i Høyesterett å avgjøre om saken skal bli behandlet i Norges øverste domstol.

Tyveri

43-åringen er dømt for tyveri fra Staten ved at han beholdt funn han gjorde i jorda da han søkte med metalldetektor. Dommen gjelder et tidsrom på over fem år.

LES OGSÅ: Hobbyarkeologer søker på Kaupang i «nattens mulm og mørke»

Enkelte av gjenstandene han fant var så gamle at de oversteg alderen for hva som er innleveringspliktig i henhold til kulturminneloven.

LES OGSÅ: Dømt for å ha beholdt flint og steinalderfunn – «hobbyforvalter» anker dommen

Saken er helt spesiell og 42-åringen er den første i landet som er dømt i en slik sak.

Artikkeltags