Gå til sidens hovedinnhold

Du har ikke anledning til å ilegge 20-kronersbot til folk som tar smaksprøver fra smågodthyllene, Rema-Reitan!

Artikkelen er over 4 år gammel

Åpent brev til Rema 1000 v/Ole Robert Reitan: Hei Ole Robert. Jeg vet ikke om Rema 1000 og deres vekterfirma har delegert politimyndighet? Men jeg går ut ifra at dere ikke har det.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Sandefjords Blad)

Den 12. oktober kunne man lese på nettavisen dinside.no at; flere av deres butikker har innført bøter på 20 kroner til de kunder som tar seg smaksprøver fra smågodthyllene deres. Bøtene har ifølge Kent Korsell, daglig leder i Vectrocon, vekterfirmaet som tar hånd om svinnkontrollen for dere, blitt betalt av flere kunder i kassen.

Det er forståelig at det er frustrerende for dere at kunder forsyner seg med varer uten å gjøre opp for seg, og jeg er klar over at det er å regne som mindre tyveri jf. straffeloven § 323 første ledd. (det man i den opphevede straffeloven av 1902 kalte «naskeri»).

Det er derimot slik i Norge at det kun er politiet, eller de med myndighet delegert av politiet, som kan utstede bøter. «Boten skal tilfalle staten når ikke annet er bestemt» jf. straffeloven § 53, tredje ledd.

Jeg forstår dette som et tilbud til kunden/«tyven», med mulighet til å gjøre opp for seg i form av et fastsatt beløp, nærmest som et «forenklet forelegg», som alternativ til å bli anmeldt.

Er så tilfelle, begår deres ansatte en langt mer straffbar handling enn den kunden som har tatt seg en mokkabønne i smågodthyllen deres.

En vekter eller kasserer har etter hva jeg vet ikke delegert politimyndighet.

Jeg forsvarer ikke tyveri som handling. Jeg synes allikevel det er på sin plass å anbefale dere å la denne praksis opphøre, før dere havner i trøbbel med lovens lange arm selv. Å bøtelegge dem som stjeler hos dere, er å benytte straffesanksjoner dere ikke har rett til.

Rema 1000 ønsker følgende kommentar til dette leserbrevet (lagt til klokka 15:20 17/10):

Det enkle og beste er at kundene betaler først og smaker etterpå. Smågodt er intet unntak. Vi har ikke myndighet til å ilegge bøter eller gi straff. Derfor er ikke påstanden om bøter i dette tilfellet riktig. For at dette tydeligere skal komme fram, vil vi vurdere å justere teksten som brukes på smågodthylla, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.