I år fyller Larvik by 350 år, og en del av årets byjubileum er at seilsportsligaen er lagt til Larvik denne helga, og kommer til å dominere aktiviteten uten for Bølgen og i Indre havn hele helga.

Skipper Marius Frenvik Odberg fra Larvik gleder seg, men innrømmer at det er krevende å seile en helt ukjent båt i to dager. Fredag var det trening for alle lagene, slik at de blir kjent med båtene som kun brukes i ligaen, og ikke er noe de kjenner til daglig. Larvik har litt å revansjere fra den første helgen før sommeren, da ble det en 14. plass av 15. plass.

Seilsportsligaen er seilsportens nasjonale lagkonkurranse for seilforeninger og administreres av Norges Seilforbund. Den strekker seg over fire serierunder i løpet av en sesong. Det seiles i to divisjoner – eliteserien og 1. divisjon – og i hver av divisjonene deltar 15 seilforeninger.

Det konkurreres i identiske båter av typen J/70 som seiles av et mannskap på fire personer. Fem og fem seilforeninger seiler mot hverandre etter trekning, og det gjennomføres en rekke seilaser i løpet av en serierunde. Den foreningen med best poengsum, går seirende ut av serierunden. Den foreningen som har de fire beste plasseringene sammenlagt etter fire serierunder, vinner årets serie.

Og når seilasene setter i gang ute på Larviksfjorden lørdag 14. august, er det Åsgårdstrand Seilforening som skal forsvare tetposisjonen i den øverste divisjonen; eliteserien. Den erobret foreningen under den første serierunden som gikk i Sandefjord i midten av juli.

LES OGSÅ: Inviterer til villaksens dag med viktig seminar

Og det å lede også etter stevnet i Larvik, satses det hardt på i Åsgårdstrand, for to av mannskapene på laget, Jostein Grødem og Karen Kristoffersen, er også regjerende norgesmestre i Snipe. Årets NM i Snipe går samtidig med seilsportsligarunden i Larvik, men fremfor å stille der for å forsvare NM-tittelen, har de valgt å prioritere seilsportsligaen og laget til seilforeningen sin.

– Vi skulle selvfølgelig gjerne ha seilt både NM og seilsportsliga, men når de arrangementene kolliderer, velger vi seilsportsligaen. Det er seilsportens svar på fotballens serier, og vi vil stille opp for laget til Åsgårdstrand Seilforening der, sier Jostein Grødem.

Etter sesongens fire serierunder kvalifiserer de fire beste lagene sammenlagt i eliteserien seg til Sailing Champions League. Der konkurrerer de beste seilforeningene fra over 20 land om å vinne Sailing Champions League. Til årets Sailing Champions League-finale, som går på Sardinia i oktober, har Åsgårdstrand Seilforening og studentidrettslaget BI Athletics kvalifisert seg.

Etter sesongens fire serierunder rykker de fire nederste lagene i eliteserien ned i 1. divisjon og må seile der i 2022-sesongen, mens de fire beste i 1. divisjon rykker opp i eliteserien. De fire nederste lagene i 1. divisjon må seile kvalifisering om fornyet plass mot eventuelle andre seilforeninger som ønsker å delta i seilsportsligaen.