Etter ØP forrige uke skrev om Zacharias (16), som krasjet med mopeden og ble liggende hardt skadet i 20 minutter før noen stoppet, har det blitt diskutert hvorvidt folk kvier seg for å hjelpe til når det gjelder ulykker.

– Vi har ikke noe statistikk på det, men det finnes jo eksempler hvor det virker som om folk kvier seg for å stoppe for å hjelpe til, ja. Og det kan jo ha noe å gjøre med at de ikke er helt sikre på hvordan de skal håndtere situasjonen, påpeker klinikksjef ved prehospital klinikk i Tønsberg, Jørgen Einerkjær.

Einerkjær forteller at uansett hva grunnen er til at man kvier seg, er det faktisk påkrevd å hjelpe til.

– Veitrafikkloven er veldig klar på det punktet, man er forpliktet til å stoppe og hjelpe, sier klinikksjefen.

– Kan være helt avgjørende for liv eller død

Jon Erik Steen-Hansen, klinikkoverlege for akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Vestfold og Telemark, påpeker at det å stoppe og hjelpe til kan være livsviktig.

– Det at folk hjelper til kan være helt avgjørende for liv eller død. Det er jo en grunn til at veitrafikkloven er som den er, sier klinikkoverlegen.

Han sier at det er noen ting man kan huske på, som gjør det litt lettere å håndtere situasjonen.

– Mange er nok veldig usikre, men det er noen ting man bør huske på, som kanskje kan gjør det lettere. Det som er viktig å tenke på er at alt er avhengig av situasjonen, men det første man uansett alltid bør sjekke er om folk er bevisstløse eller ikke, sier klinikkoverlegen.

– Kan føles trygt å snakke med noen profesjonelle

Han forklarer at det gjøres ved å røre ved folk, snakke med dem og be dem svare på spørsmål.

– Etter å ha sjekket bevisstheten, ringer man 113 umiddelbart for å varsle. Der vil man få råd om hva man bør gjøre, for alt er veldig situasjons- og tilstandsavhengig, og da kan det føles trygt å snakke med noen profesjonelle som kan fortelle hva man bør foreta seg, sier Steen-Hansen.

Han nevner i tillegg sikring av skadested.

– Det er viktig å huske på å sikre skadestedet, etter man har gjort de viktigste oppgavene. I tillegg er det viktig å sikre seg selv eller andre dersom det er farlig å oppholde seg på stedet, sier klinikkoverlegen.

Må håndtere nysgjerrige og pågående mennesker

I tillegg til diskusjonen om hvorvidt folk kvier seg for å stoppe og hjelpe til, har det også vært et tema at ambulanseteamet må håndtere nysgjerrige og pågående mennesker, som ikke bidrar med hjelp.

– Jeg er ikke så sikker på om ambulanseteamet ofte opplever folk som pågående, men jeg vet iallfall at det settes svært lite pris på at privatpersoner fotograferer og til tider publiserer på sosiale medier. Det har man ikke anledning til, påpeker Einerkjær.

– Ambulanseteamet er veldig fornøyd når folk gir førstehjelp eller omsorg til den som er akutt skadd eller syk. Hvis det er mennesker på stedet som kun er skuelystne, så kan det selvsagt være mer utfordrende, legger Steen-Hansen til.

– Det er veldig situasjonsbestemt

Einekjær forklarer at det kan være vanskelig for noen å vite hvor mye man skal gjøre, og hvor mye man skal vente med og overlate til kyndig personell.

– Det kan hende at man noen ganger kan gjøre for mye, men det er vanskelig å svare generelt, for det er veldig situasjonsbestemt. For eksempel skal man jo egentlig la personen ligge i ro fram til kyndig personell kommer dersom det er mistanke om nakkeskade, sier han.

– Det absolutt viktigste er at man ringer nødnummeret

Einekjær understreker at det aller viktigste man må huske er å ringe nødnummeret.

– Det absolutt viktigste er at man ringer nødnummeret, så hvis det er én ting man skal huske å gjøre, så er det dét. Det spiller ingen rolle om man ringer politiet på 112 eller AMK på 113. Begge varsler hverandre, og eventuelt brannvesenet, som hjelper til med å få frigjort eventuelle skadde, sier Einerkjær.