Se bilder og dramatisk video fra aksjonen fredag.

– Det hele føles fortsatt helt uvirkelig. Som om det bare har vært en drøm. Men det var virkelig nok. At vi sitter her nå er nesten utrolig. Vi kjempet lenge i vannet og båten sank. Men heldigvis ble vi oppdaget på av en annen fisker. Da hadde vi endelig klart å komme oss opp på en holme, sier de to kameratene.

Les også: Måtte redde seg i land på en holme

 

Tatt av brottsjø

Fredag ettermiddag gikk de to ut med båten til John Kristian Ingebrigtsen, en 21 fots Yamarin, for å ta opp 10 hummerteiner som var satt ved Svenner.

Været var bra, og sjøen relativt rolig. Men med dønninger etter kraftig vind de siste dagene. John Kristian sørget for at båten lå riktig opp mot sjøen, mens Fredrik var i gang med å trekke teine nummer to.

– Jeg følte jeg hadde kontroll, men i løpet av et sekund sto plutselig en grønn vegg av sjø foran oss, og så fosset vannet inn. Båten ble kastet opp og rundt i «baklengs salto» og vi ble bare kastet i vannet, forteller Ingebrigtsen.

Alt ble snudd på hodet, og de to ble liggende hjelpeløse i vannet.

 

Kjempet for livet

Da de to fikk summet seg, så de at båten fortsatt holdt seg flytende, opp ned i vannet.

– Vi klarte å komme oss bort til båten og klamret oss fast, men forsto snart at vi måtte komme oss inn til land, forteller de to.

– Vi så at vi lå rundt 30 meter unna en holme, og snakket sammen om hva vi måtte gjøre. Vi diskuterte raskt hvor det kunne være mulig å komme seg inn, og begynte å svømme.

Så startet ny dramatikk. Da de to kom inn til holmen innså de at det å komme opp på land var utrolig vanskelig.

– Det var nesten håpløst å komme seg opp. Vi ble kastet ut i sjøen igjen flere ganger og vi ble kastet mot land, og hadde ingen mulighet til å hjelpe hverandre. Flere ganger tenkte vi at dette var vår siste time, og at vi ikke skulle klare oss, sier de to.

Etter 20 minutter i sjøen klarte de endelig å ta seg opp på holmen de hadde svømt inn til. Slitne og nedkjølte kunne de ta innover seg hva de hadde vært med på, og de kunne konstatere at båten nå var sunket.

 

Reddet av flytevester

– En ting er sikkert, hadde vi ikke hatt flytevester på, hadde vi aldri overlevd, sier de to.

– Hvis det vi opplevde kan bidra til at andre alltid bruker vest når de er i båt, har det vel kommet noe godt ut av dette også.

– Du kan aldri stole på havet. Ting kan skje plutselig, og da har man ingen sjans hvis man ikke har tatt forholdsregler sier de.

Etter å ha sittet kalde på holmen i halvannen time ble de oppdaget av Ove Munthe-Dahl, som selv var ved Svenner for å trekke hummerteiner, og som varslet redningsskøyta. Så kom et Sea King redningshelikopter og hentet de to opp, og Ingebrigtsen Falkensten Strand takker på Munthe-Dahl og redningsmannskappene som raskt kom til.

- Jeg var hjemme med blomster hos Ove i går. Det var godt. Han gjorde alt riktig, og sørget for at vi kom til land kort tid etter ulykken, sier John Kristian Ingebrigtsen.

Bildeserie

Se flere bilder fra Svenner