Patafysisk kabaret og litterær tango

Kjeld Willy og Nina Heum

Kjeld Willy og Nina Heum Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kjeld-Willy Hansen har vært på en patafysisk apedans inspirert av Frank Zappa og Sigurd Mathiesen. Lørdag innbyr han til litterær tango på Sanden scene i en heseblesende kabaret sammen med bildekunstner Nina Heum og kumpaner fra Stabilt Sideleie.

DEL

– Det er først og fremst en boklansering, begynner forfatter Zack Zorn, alias Kjeld-Willy Hansen som på lørdag spretter opp eskene med 300 eksemplarer av sitt nye patafysisk verk, «Sardanapal – en litterær tango».

Boka begynte han på for 20 år siden, men først nå er de vel 400 sidene klare for folket.

– Tilfeldighetene ville det slik at jeg traff Nina Heum som på veggen hadde 400 tegninger som var som skapt som illustrasjoner til boka mi, forteller Hansen.

– Inntrykksøyeblikk fra nyheter og programmer jeg hadde sett på TV i løpet av de siste årene. Øyeblikk og notater fra en uensartet strøm i hendelser og tid som ble til tanker og inntrykk, utdyper Nina Heum.

Og dermed ble det et samarbeidsprosjekt som nå lanseres med bok og utdypes gjennom en hel forestilling på Sanden scene førstkommende lørdag.

Les også: Stabilt sideleie serverte satire på Sanden Scene 

Hva er patafysikk?

– Men kanskje vi burde forklare hva patafysikk er, Hansen?

– Ingen vet helt hva patafysikk er, men den parodierer metodene til den moderne vitenskapen i et avansert tullespråk, og bryter med alle regler, normer og tilvante forestillinger. Den hyller det unyttige, paradoksene og unntakene. Forfatter Axel Jensen og Triztan Vindtorn var begge påvirket av patafysikken, understreker Hansen som med sin kabaret, eller multimedieprosjekt om du vil, overrasker både med bokbading, slapstick humor og ablegøyer gjennom en times forestilling.

– Og bare for å ha nevnt det – Donald Trump slipper heller ikke unna, røper Hansen.

En patafysisk aften, med andre ord.

Bokprosjektet

Boka, «Sardanapal – en litterær tango», er i tre deler. Første del følger den enfoldige Sardanapal i det han forlater den trygge viken sin i Vestfold og drar ut på en mangfoldig reise. Etter å ha reist over hav og land, inn og ut av gåter og galskap, klipper han alle tråder og stikker like godt av fra hele fortellingen.

Del to er vendepunktet i boka der handlingen tar time out og vrir seg over på vrangen.

I del tre erstattes helten av to innbyttere som igjen beveger seg inn på kjente områder fra Hospitalet til Herregården og kriminalgåten rundt Sigurd Mathiesens forsvunnede hode.

– Det blir umulig å gjenfortelle en slik bok. Den kan leses i små porsjoner og jeg lover en imaginær premie til alle som kommer forbi side 50, sier Hansen også lokker med en ekstra godbit til bokkjøpere.

Les også: Dreng lanserer plate og ender i Stabilt sideleie 

Bok med CD

– Vedlagt følger en CD med Stabilt Sideleie. En iørefallende samling av i alt fire låter, lover Hansen som trekker fram Tore Rambergs ansvar for det grafiske arbeidet i boka, Tor Arne Hansen som stilte studio til disposisjon og Kirsti Toresdatter Biseth som har tatt bildene til CD-coveret.

I bandet Stabilt Sideleie finner vi Eric Trøim (gitar), Vicky Maria Hvidsten (vokal), Ole Jørn Johanssen (trommer) og Tor Arne Hansen (bass).

- Lørdagens kabaret er muligens en videreutvikling av den tidligere Zappa-festivalen vår. I alle fall blir det en uforglemmelig, helt utenfor boksen opplevelse og mer patafysisk enn noen kan drømme om, avslutter Kjeld-Willy Hansen.

Fakta om patafysikken:

* Patafysikken er vitenskapen om imaginære løsninger og tilfeldighetens logikk

* Den er grunnlagt av den franske forfatteren Alfred Jarry (1873–1907)

* Patafysikken er forløper for dadaismen og surrealismen

* I dag fins det patafysiske selskap over hele verden, men ikke i Norge.

* Dette er den første boken som presenterer patafysikken på en grundigere måte

* Forlaget Faustroll Forlag gir ut boken

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags