Gå til sidens hovedinnhold

Service og samferdsel: Samarbeider tett med næringslivet

Artikkelen er over 6 år gammel

– Det er viktig for oss å få erfaring fra den virkelige verden, så vi er ofte på turer og har mye utplassering, forteller Charlotte Nilsson, som går andre året på reiseliv.

Hun begynte på studiespesialiserende, men skjønte fort at det var feil valg. Heldigvis fikk hun byttet over til Service og samferdsel, og stortrives med det.

Service og samferdsel gir deg mulighet til å jobbe i næringsliv og det offentlige, med salg, sikkerhet og service innen reiseliv, varehandel, IT og transport. I transport- og logistikkbransjen sørger du for sikker og miljøvennlig forflytting av personer.
Første året får du prøve deg i flere forskjellig yrkesretninger og ta del i mange praktiske gruppeoppgaver. Man jobber tett med bedrifter i nærområdet, og bygger opp et viktig nettverk av kontakter. Første året er veldig variert og spennende, mens andre året spisser du deg litt mer inn på akkurat det du har lyst til.

Du kan velge mellom salg, service og sikkerhet, reiseliv, og transport og logistikk. IKT er også en mulighet andre året, men da må man til Sandefjord.
 

Er vertskap

Salg, service og sikkerhet, og reiseliv samarbeider og har en del fellestimer. På linja lærer man masse om kundeservice. For noen uker tilbake var alle fra service andreklasse verter for Larvikbanken. De hadde som oppgave å passe på at alle hadde det bra og hadde nok mat.

– Når vi er vertskap, går det under kommunikasjonsfaget, forteller Eila Opsahl, som går salg, service og sikkerhet Vg2.
 

På tur

Om ikke lenge skal reiselivsklassen to uker til Italia for å lære om kultur og reiseliv. Der skal de jobbe på et hotell for å lære om kundeservice i et helt annet land. De skal også én uke med hurtigruta i løpet av skoleåret. Da skal de blant annet innom Lofoten og møte en annen reiselivsklasse for å dele erfaringer med hverandre.
 

Utplassering

På service er man utplassert én gang i uka, samt to hele uker før jul og to uker etter jul. Hvis man ikke finner en arbeidsplass selv, så hjelper skolen deg med å finne noe du har lyst til å jobbe med og teste ut. Utplassering er en viktig rekruttering for å få lærlingplass etter Vg2, hvis man ikke skal ta påbygg for å få generell studiekompetanse.
 

Flere muligheter

Kristian Moe har valgt en litt annen retning etter første året, nemlig transport og logistikk. Han gikk teknikk og industriell produksjon første året, men det var mulig å ta kryssfag og bytte til service Vg2.

– Vi har en del teori, men med praksis innenfor last, forteller han.
 
I løpet av året får elevene truckførerbevis, ADR-kurs (transport av farlig gods) og deler av klasse B-førerkort. De lærer masse om bransjeteknikk og kommunikasjon innenfor transportfaget.

Eila, Charlotte og Kristian har alle bestemt seg for å gå ut som lærlinger etter andre året. De er kjempefornøyd med valget de tok og forteller at alle lærerne er fagutlærte i fagene de underviser i, og at det gjør timene spennende og interessante.
Eila går salg, men har lyst til å gå lærling innenfor kontor. Charlotte har fått lærlingplass, men vet ikke om det er akkurat det hun vil.

– Jeg har ikke noe lyst til å sitte på et kontor, men jeg vil ut og jobbe i et reisebyrå der jeg kan ha direkte kontakt med mennesker og hjelpe de med charter. Kristian håper han kanskje får mulighet til å kjøre truck rundt på havnene i Larvik.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.