Gå til sidens hovedinnhold

«Du eier jo ikke din egen kropp» – nå vil jentene på helsefag ha slutt på det

Artikkelen er over 4 år gammel

Mitt valg ikke ditt. Jentene på helsefag er lei av guttenes sextrakassering av jenter. Nå sier de stopp og setter i gang sitt eget slagord på sosiale medier med #mittikkeditt.

– Det er mitt valg og ikke ditt. Det er vi som sier fra, understreker Celine Svendsen, en av jentene i 2HEB – helse og omsorgsfag.

De skal bli jordmødre. Sykepleiere. Omsorgsarbeidere. Mødre. Venninner. Og de er døtre. De er lei av trakasseringen de mener foregår på skolen, på fester og på sosiale medier.

LES OGSÅ: Jarle Andhøy håver inn millioner

Som ungdommer i alderen 16–18 år føler de at de er fritt vilt, at gutter kan klå på jenter selv om de ikke samtykker, at det begås overgrep, blir sendt «nudes» som misbrukes og deles, der de blir seksualisert, stemplet som hore eller kjip og der alt handler om sex.

LES OGSÅ: 54-åring nekter for intim beføling i skolegården

– Du eier ikke din egen kropp. Det er ingen grenser – de kan bare ta på deg, forteller Isabell Nordby Bakkan.

«Nudes» på Tinder

Jentene opplever sexpress og sextrakassering stadig. Det er ikke uvanlig. Jentene i 2. klasse på Thor Heyerdahl videregående skole forteller om fester for de kule, for de mindre kule og fester der guttene i 3. klasse ber inn jenter fra 1. klasse. Akkurat det kan være litt prestisje, men det kan også bli vanskelig for jentene som kommer på festen.

 

På festen skjer det.

– Mange jenter sier nei, men det er som det betyr ja, at det bare er «hard to get», forteller Lena Niktita Lindboe-Burgin.

Det skjer også på sosiale medier og på sjekkestedet Tinder på nett. Det går ikke mange sekundene før kravet om en «nudie» dukker opp – altså nakenbilder. På Snap ramler det inn med intime bilder tatt med mobilkameraet.

LES OGSÅ: Mer fokus på kropp

Hvis du snakker med en fyr på Tinder, forventer han med en gang en «nudie», forteller jentene i klassen.

– Hvis du sier nei, blir du skjelt ut, forteller Hedda Grave Næss.

Setter foten ned

Etter at miljøterapeut ved Thor Heyerdahl videregående skole, Tonje Nordli, var innom klassen og informerte om sextrakassering, sosiale medier og det å sette grenser, begynte jentene i klassen å diskutere seg imellom.

LES OGSÅ: Gro tente på alle pluggene mot Oppsal-treneren

De var stresset og provosert over dårlige holdninger.

– Vi som klasse har reflektert over dette. Vi er mange ulike personligheter, men vi har felles meninger, sier Wold Svendsen, som føler det har blitt et godt samhold i klassen etter bare fire uker i helseklassen etter sommeren.

LES OGSÅ: Søker eier til dame-gullklokke

Nå står de sammen – og håper flere, både jenter og gutter, vil støtte opp om slagordet deres for å få til en holdningsendring og en annen bevissthet rundt det som skjer i ungdomsmiljøet.

 

Målet med #mittikkeditt er å skape trygghet for jenter på fest og på skolen.

–Og det er lettere å si nei hvis vi er flere sammen, fastslår Wold Svendsen.

«Slutt å film»

Det kan hjelpe å rope, forteller miljøterapeut Tonje Nordli ved THVGS.

Da flere filmet ei jente som utførte oralsex på en gutt på fest, og noen ropte «slutt å filme», så ville ingen ha med utsagnet på filmen og slo av.

LES OGSÅ: – Det har aldri vært så morsomt å være lærer

Det er en av flere historier som dukker opp hos elevtjenesten, som hver dag hjelper ungdom, som det er rundt 1.650 av, på THVGS

For filming og snaps av ungdommer som er dritings, som spyr og som har sex, er yndede objekter for andre ungdommer.

Så spres det på sosiale medier eller går fra mobil til mobil.

Konsekvensene er store, både med tagging for evig tid på sosiale medier, og sosialt, der livet blir vanskelig etter ei «tabbe».

 

Det er bare noen av tingene Nordi forteller om når hun besøker VG1-klassene, som er nye elever på Norges nest største videregående skole.

LES OGSÅ: Tenåring narkoanmeldt

– Dere vet ikke om mine feil dere, men deres barn kommer til å vite alt – for det blir lagt ut på nett, forteller hun til ungdommene som nettopp har begynt.

For det er holdningene skolen vil til livs, og Nordli ser at sextrakassering har blitt et stort problem blant ungdom.

– Det er klåing, forteller hun, og fortsetter:

– Jenter forteller meg at det ikke hjelper å si nei, at de har kjæreste, eller at de er lesbiske – gutta klår. Det er så grenseløst, mener hun.

Nordi forteller at det i hovedsak skjer med jenter, men at dette også kan være et problem for gutter.

Skolen håper forbyggingen i større grad kan føre til bevissthet blant ungdommene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.