Vil overraske med penselen

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

I Firenze får Hege Elisa Haugen utfolde seg innen det hun er best til. Med pensel i hånden studerer hun for å lage så gode tegninger og malerier at hun en dag kan overraske seg selv med sine egne prestasjoner.

DEL

- Jeg har alltid vært glad i å tegne, tilkjennegir tegneren. Som Staverns-jente har hun fått oppleve mye kunst i hjembyen i barndommen. Da hun fikk se Odd Nerdrums bilder ble hun virkelig inspirert.

- Dermed tok jeg kontakt med Nerdrum, og jeg ble invitert ned til gården hans for å se, forteller Hege om begynnelsen. Deretter ble hun tatt opp som elev hos Nerdrum, med to hektiske og innholdsrike år.

- Det var først to intense år, og deretter fortsatte jeg å være på gården og male de to neste årene.

Det var da Hege Haugen møtte noen tidligere elever fra Florence Academy of Art, og ble anbefalt skolen.

Helt fra barndommen har Hege Haugen likt å tegne til historier, eller bare tegne sine egne fortellinger.

- Jeg har alltid hatt lyst til å bli maler, men jeg trodde ikke det var mulig.

Men malingen har blitt hennes vei. Hege Haugen har allerede vært med på en del utstillinger, blant annet sammen med andre Nerdrum-elever. Hun har allerede erfart at det er mulig å leve av kunsten. Det er fortsatt formidlingen av historiene som driver kunstneren fra Stavern.

- Jeg er opptatt av skjebner og personer som jeg kan male historier gjennom, forteller 26-åringen. Studier og maling tar all tiden, og hun går sjelden hjem fra skolen før det er blitt mørkt.

I løpet av fire år har hun bare så vidt fått anledning til å oppleve Italia. - Jeg kan ikke italiensk, og det er litt dumt. Studiet går på engelsk, og det er per i dag ingen italienske studenter som går der, forklarer hun.

- Vi har bare fått tilbud om å lære italiensk i noen lunsjpauser, så jeg har valgt å ikke gjøre det. Vi er veldig lukket og for oss selv. Det føles nesten som om vi er inni en boble.

- Men når jeg har hatt fri så har jeg reist til Venezia, Luca og Sienna. Jeg liker best Venezia. Det er herlig å være i Italia når vi har fri. Jeg elsker den italienske maten; sherrytomatene, vinen og picorino osten, ramser Italia-fareren opp.

- Men i hverdagen kan man bli trøtt på menneskene og de trange gatene. Jeg lengter litt hjem, innrømmer Hege Haugen, som ser frem til å komme hjem og male skandinavisk natur. Larvikskysten, Bøkeskogen, fjorder og fjell.

Nå er hun inne i sitt siste semester etter fire år som kunststudent ved skolen.

- Nå har jeg virkelig begynt å lære det jeg kom hit for. Jeg har lært å se proporsjoner og kroppsholdninger, og få bildet til å se realistisk ut. Valørene fungerer og jeg føler at jeg har fått solid basiskunnskap, forklarer Hege. Prestasjonene har gitt resultater. I fjor mottok hun skolens pris for beste tegning i 2005

- Jeg har blitt mye tryggere på hva jeg kan prestere.

Nå ønsker hun seg hjem til Norge, eller til Sverige, der kjæresten kommer fra. Hun vil leve ut kunsten. Motivasjonen har hele tiden vært den samme.

- Motivasjonen er å male noe som er så bra at jeg kan overraske meg selv med det. Og at bildet ikke blir plassert i kjelleren, men et sted der det blir sett og satt pris på.

Artikkeltags