Ved det splitter nye Universitetet i Sørøst-Norge var det Tone Langjordet Johnsen fra Stavern som fikk æren av å bli den første til å forsvare en doktorgradsavhandling. Og det hun har forsket på er noe som kan være relevant for mange.

Johnsen har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt hvilken rolleforventninger, oppfatninger og sosial støtte har for helseplager og arbeidsdeltakelse blant norske ansatte, skriver USN på sine nettsider.

Avhandlingen har fått navnet Work and Subjective Health Complaints – Exploring the role of knowledge, expectancies and social support.

Hun har blant annet funnet at dersom man har kolleger som støtter ved å vise interesse for hvordan man har det og stiller seg til disposisjon for å hjelpe til med arbeidsoppgaver, får man mindre helseplager enn om kollegene som i større grad tar kontroll og forteller deg hva du skal gjøre. Faktisk ble helseplagene større om man hadde kolleger som i større grad «dirigerte».

(saken fortsetter under bildet)

I følger nettsidene til USN har en stor del av Johnsens doktorgradsarbeid også handlet om å vurdere effektene av et arbeidstiltak som har navnet iBedrift, noe som er knyttet til arbeidsplasser i fire fylker, deriblant Vestfold.

– Man kan anta at iBedrift har en positiv effekt på norske arbeidstakeres subjektive helseplager, sier Johnsen, og viser til forskningen hun har gjort.

Du kan lese mer om forskningen Johnsen har gjort her.

(saken fortsetter under bildet)

Universitetet i Sørøst-Norge er landets ferskeste universitet. Det som tidligere var Høgskolen i Vestfold fusjonerte først med Buskerud, deretter med Telemark og etter omtrent ti års arbeid ble institusjonen godkjent som Universitet.

Det har blitt en stor organisasjon, med åtte campuser spredt rundt i tre fylker.