– Hun var et stort smil og syntes dekket var en flott lekeplass

Lille Precious fra Nigeria smilte og syntes dekket på skipet var en flott lekeplass, forteller Tomas Ruud-Halvorsen

Lille Precious fra Nigeria smilte og syntes dekket på skipet var en flott lekeplass, forteller Tomas Ruud-Halvorsen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Tomas Ruud-Halvorsen berget 781 fra sju gummibåter og fikk smil fra Precious som takk.

DEL

Skipssjefen på kystvaktskipet KV Magnus Lagabøte, bosatt på Langestrand i Larvik, jobber om bord på MV Siem Pilot og har sendt sin rapport fra de siste ukene i Middelhavet.

Her har Tomas Ruus-Halvorsen akkurat reddet ei lita jente som kom i en gummibåt fra Libya-kysten sammen med sin famile.

Her har Tomas Ruus-Halvorsen akkurat reddet ei lita jente som kom i en gummibåt fra Libya-kysten sammen med sin famile. Foto:

– Tirsdag 1. september om morgenen kom det inn nye meldinger om SAR-aksjoner (redningsaksjoner) nord for Libya. På det tidspunktet var det to fartøy i området, «Dignity One» fra Leger uten grenser og en italiensk fregatt.

Tomas Ruud-Halvorsen forteller at de to skipene reddet 781 mennesker den dagen fra sju forskjellige gummibåter.

– Vi i MV Siem Pilot befant oss litt lenger nord, men satte kurs sørover for å møte dem. Vi fikk alle migrantene overført til oss. Det var 595 menn, 175 kvinner og 11 barn.

781 mennesker i trygghet på dekket til MV Siem Pilot med poledd og ly for sola

781 mennesker i trygghet på dekket til MV Siem Pilot med poledd og ly for sola Foto:

Spesielt å ta imot små barn

Den erfarne kapteinen fra Kystvakta synes det er spesielt å ta imot små barn på bare noen måneder som har vært med på den ytterst farefulle ferden på flukt i Middelhavet.

– Dessverre var det fire personer som ikke hadde overlevd turen. Vi tok dem om bord først. Det gjør vondt å se hvilke lidelser mange utsetter seg for på reisen til Europa. Det er mange desperate mennesker på flukt som ikke er klar over hvilke risiko de tar på ferden over havet.

Her tas flyktningene ombord i skipet

Her tas flyktningene ombord i skipet Foto:

Farligere når høsten setter inn

Han forteller at det tok to døgns seilas før migrantene ble overført til italienske myndigheter.

– De siste ukene har det vært roligere. Det har vært mye dårlig vær i området, og det gjør at det stopper opp noe og det er vi glade for. Samtidig er ferden enda farligere nå når høsten setter inn i Middelhavet, sier Tomas Ruud-Halvorsen.

Flyktninger tas ombord

Flyktninger tas ombord Foto:

Til daglig er Ruud-Halvorsen skipssjef på KV Magnus Lagabøte i Nord-Norge. Men han er nå politiets rådgiver om bord i MV Siem Pilot, der oppdraget er grensekontroll for Frontex og å ta imot mennesker som er på flukt i Middelhavet.

Et stort smil

Når barn blir hjulpet ombord på skipet får de en bamse eller et annet kosedyr som har blitt med fra Norge. Barna leker, livner til, og glemmer alvoret de har vært med på.

– Med 781 mennesker på dekk, blir det ganske folksomt om bord. Og dette er folk som mange av dem har vært på flukt en stund, og som kun eier det de står og går i. Men flere av barna leker og har det gøy, lykkelig uvitende om den farlige ferden de akkurat har blitt reddet fra, som lille Precious fra Nigeria. Hun var et stort smil og syntes dekket var en flott lekeplass, forteller Tomas Ruud-Halvorsen fra Middelhavet.

Her bæres døde flyktninger ombord i skipet

Her bæres døde flyktninger ombord i skipet Foto:

Artikkeltags