Lite visste Knut Mølbach og entusiastene i Larviks Sjømannsforening om den tradisjonen de skulle skape i Larvik da de for første gang omgjorde kirkerommet i Larvik kirke til en vaffelluktende kopi av sjømannskirkene verden rundt. I år inviteres det til fest for 14. gang. Og arrangørene belager seg nok en gang på at det blir trangt om på benkeradene.

– Det er flere enn sjøfolk som har et forhold til sjømannskirkene. Og det er flere enn dem med de mest velfylte mannskapsbøkene som har et forhold til Larviks Sjømannsforening. «Fest på kjærka» er blitt et førjulsarrangement som favner vidt. Og de første besøkende kommer til Larvik kirke samtidig som vaffeljerna varmes opp, noen timer i forkant. Her skal det være uformelt og en god tone. Samtidig som selve programmet har stor bredde, med tid for både musikalske innslag og ord til ettertanke, forteller leder i Sjømannsforeningen, Tom Sletsjøe.

Og musikerne kommer nærmest til å stå i kø i «sjømannskjærka». Deksguttane er Sjømannsforeningens eget husband, og har med seg solistene Hans Erik Gjertsen, Kjell Arild Johannessen, Øystein Torp og Tom Sletsjøe. Med på festen blir også gledessprederne i Tom Buggi Band og korpskameratene i Ompa Light.

– I år får vi dessuten besøk av selveste Jan Arnold «Jappe» Erichsen. Han har blant annet vært sjømannsprest i New York, Hamburg og Dubai, har skrevet boka «Sjømannskirken – ikke helt som andre kirker», vært generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, drevet fredsarbeid på Afrikas horn og vært domprost i Kristiansand. Han har alltid mye på hjertet og vil lørdag også holde andakten. Fra Sjømannsmisjonen og Sjømannskirken sentralt kommer Knut Erik Skapaas, sier Knut Mølbach. Han har også lang erfaring fra «kjærka», og har hatt sitt virke i både i Antwerpen, Montreal og New York, og har mange år som nordsjøprest og fengselsprest på Bastøya.

– På mange måter har jeg nok saltvann i årene, og Larviks Sjømannsforening er blitt mitt hjertebarn. Fellesskapet vi opplever der er noe vi ønsker å videreformidle med den årlige festen i Larvik kirke, sier Mølbach.

Sentrale i opplegget er også Larvik Havfrueforening, landets eldste fellesskap for kvinner som var gift med sjømenn.

– Alle er velkomne til Larvik kirke lørdag ettermiddag. Man får gratisbillett ved inngangen, og vil være med på trekning av fine gevinster. Heldigvis har vi god støtte fra næringslivet til denne kirkefesten. Selvfølgelig er det gratis å komme inn. Men det kan gjerne koste litt å gå ut når arrangementet er over. Overskuddet fra festen går til kirkens ungdomsarbeid, sier Tom Sletsjøe