Gå til sidens hovedinnhold

Vaksiner og Israel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Israel får skryt for at ca. halvparten av deres innbyggere er vaksinert, deriblant rundt 7–800000 israelere som bor i de folkerettsstridige bosetningene på de okkuperte palestinske områdene. Israel har nå valgt å sende sitt overskuddslager av Covid19 vaksiner til land i Øst-Europa og i Sør-Amerika, og har kun bidratt med noen få tusen vaksiner til sine nærmeste naboer, bortimot 5 millioner palestinere.

Israel nekter for at de har ansvaret for å skaffe vaksiner til palestinerne og henviser til Osloavtalen fra 1993. Denne avtalen skulle gi palestinerne fullt selvstyre innen fem år, noe som aldri har skjedd. Ansvaret en okkupant har, er nedfelt i Genèvekonvensjonen artikkel 56. FNs eksperter på tolkning av internasjonal lov hevder at Osloavtalen er utdatert, og at Israel er ansvarlige for at befolkningen de okkuperer får vaksiner i samsvar med folkeretten.

Vestbredden er okkupert og Gaza har vært under en blokade i nesten 14 år. Det betyr i praksis at den israelske hæren har full kontroll over områdene, kontrollerer alle grensene og bestemmer hva som får komme inn av varer og folk.

Dette er realiteten palestinerne lever med og skal bekjempe pandemien under.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.