Valg av konfirmasjon må være fritt

Ungdommens bispedømmeråd i Tunsberg bispedømme, Den norske kirke

Ungdommens bispedømmeråd i Tunsberg bispedømme, Den norske kirke Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det kan være vanskelig å velge om man skal konfirmeres, eller hvilken type konfirmasjon man skal ha, særlig med tanke på gruppepress og familiens ønsker. Vi i Ungdommens bispedømmeråd i Den norske kirke anbefaler selvfølgelig kirkelig konfirmasjon, men aller mest vil vi si: Velg selv!

Rundt omkring i hele landet holder fortsatt mange 14-15-åringer på å ta et viktig valg. Noen har allerede bestemt seg, mens andre opplever valget som vanskelig og knytter det til stor sosial risiko. Før vi går nærmere inn på dette, vil vi si at vi har stor respekt for alle som ikke ønsker konfirmasjon eller som av religiøse eller andre årsaker ikke konfirmeres. Denne kronikken er først og fremst rettet mot de som enda ikke har bestemt seg om de vil konfirmeres, eller som må velge mellom humanistsisk og kirkelig konfirmasjon.
MF vitenskapelig høgskole gjorde en undersøkelse i 2019 som viste at familietradisjoner og familiens ønsker er det viktigste, nest etter konfirmantens egne tanker.

Vi har stort tro på at vi ungdom er i stand til å ta egne, gode valg. Men vi må få muligheten til å velge og gjøre vår opp egen mening uten å bli mobbet eller eksludert av den grunn.

Denne våren har vi vært i kontakt med flere ungdom som forteller at å bli konfirmert i kirken betyr at man er «superkristen.» Vi vil gjerne benytte muligheten til å si at det er feil.

Kirkelig konfirmasjon er for alle som ønsker - om man tror, tviler eller er nyskjerrig på hva kirken eller hva den kristne troen er. Det finnes ingen «superkristne,» og konfirmasjon i kirken handler ikke bare om Jesus og Gud, men også om livet og hvordan vi kan være der for hverandre og verden.

Vi i rådet er ulike, og har veldig ulike erfaringer, men alle hadde en bra konfirmasjonstid i kirken, og vi tror at de aller fleste vil få en god opplevelse som konfirmant i kirken, kanskje til og med få en opplevelse for livet.
Man trenger heller ikke å bli en veldig aktiv kristen for å konfirmere seg i kirken, og det er rom for deg uansett hvem du er. Konfirmasjon i kirken er først og fremst et tilbud og en mulighet til å utforske noe nytt og bruke tid på det sosiale, de store og små spørsmålene, på lek og moro og kanskje finne ro og hvile i en travel hverdag.

Dersom koronaen tillater kan man mange steder være med på konfirmasjonsleir.

Uansett anbefaler vi deg å bruke litt tid på valget. Og det kan selvfølgelig være lurt å snakke med familie og venner, men også å sjekke ut nettsidene til de som tilbyr konfirmasjon slik at du vet litt mer hva du går til.

Vi ønsker deg et godt valg - og at du respekterer andres valg, enten det er å konfirmere seg humanistisk, kirkelig eller gjennnom en annen liten eller stor markering.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken