Med nokså nøyaktig ett år igjen til kommunevalget 2019, det første i nye Larvik kommune, er det en god anledning til å stoppe opp og kikke litt over de løpende politiske utfordringer, møter og oppgaver og la blikket sveipe mot neste september.

For så smått skjer det ting i forhold til hva og hvem som mer og mer skal prege det kommende året. Bak fortsatt relativt lukkede dører inn til partienes innerste møterom jobbes det nå intenst. Prosessen med hvem som stiller for de respektive partier er alltid spennende, og om ikke lister og nominasjoner er noen fasit på hvordan ting vil gå, så gir de i hvert fall en pekepinn og indikasjon på hva vi har i vente.

For uansett politiske ideologier og budskap, rød, blå eller grønn farge på politikken, så velger mange ut fra HVEM som står på listene.

Fristen for innlevering er først 1. april, men Høyre er allerede klar. Før vi skrev september, var nominasjonen gjennomført, og det med nytt blod på topp. Ryktene har svirret siden før sommeren at Erik Bringedal var ønsket av mange som partiets ordførerkandidat. Den erfarne næringslivsmannen, ble da også valgt. I yngre år var han markert mann i både Hedrum og Larvik kommunestyre, men må likevel regnes som ny på dagens lokalpolitiske scene.

Et litt artig poeng er det dog, når en snakker om viktigheten av unge mennesker og fornyelse i politikken, at Erik Bringedal kan bli den eldste (!) som er valgt til ordfører i Larvik etter krigen. Og da trolig noensinne. Selv om det bare en tangering av «65 års rekorden» til Oscar Andersen, valgt i 1945, og Kristian Albert Christiansen, valgt i 1953.

Om ønsket fra mange om å kapre Bringedal var en medvirkende årsak til at inneværende periodes Høyre-topp, Bjarne Steen, trakk seg fra videre politisk engasjement, blir bare spekulasjoner. Uansett blir det et skifte, og fra den blå leieren kvitres det muntert om dagen.

Denne uka ble det også klart at Aps nominasjonskomité går for Rune Høiseth som fortsatt frontmann, og da er to av valgkampens viktigste sverdsvingere på plass. Det ble stilt svært mange spørsmål ved nettopp Høiseth da han oppsiktsvekkende gikk imot sitt eget partimøte i Grand-saken, og mange mente han dermed var ferdig som ordfører etter 2019. Men når Ap-høvdingen framfor noen på våre kanter, Dag Terje Andersen i egenskap av leder for nominasjonskomiteen, setter sitt «godkjent-stempel» på Høiseth, så vil det være en sensasjon om noen utfordrer på selve nominasjonsmøtet.  

Rune Høiseth har vokst som ordfører, selv om det fortsatt murres og knurres over manglende lederegenskaper, særlig i møtesammenhenger. Han har ved sin væremåte og joviale stil fått seg mange venner, han har aldri lagt skjul på at han vil fortsette, og ble dermed det naturlige valget.

Mens det blir gubber på toppen i både Ap og Høyre, kjøres to damer fram på andreplassene. Både Marie Offenberg og Elin Nyland har erfaringer fra kommunestyret, men uten for ofte å ha stått lengst framme i debattene. Det blir spennende å se hvordan de kommer til å markere seg i valgkampen.

Nå skal vi vokte oss vel for å karakteriser, trille terninger eller vurdere listene og folkene som står der. Men det var mange flere enn undertegnede som hevet øyebrynene, ja ble direkte overrasket, da superveteranene Kåre Tørresdal, John Thorsen, Anne Sofie Ørbæk og Hugo Schau Carlsen dukket opp igjen på Ap-lista. Felles for de alle er at de har gitt mange år av sine liv til lokalpolitikken, og gjort det fortjenestefullt.

Og selv om de står «et støkke nede på lista», kan deres gjeninntreden vanskelig tolkes på annen måte enn at partiet har hatt sine klare utfordringer med å finne og få nye og spennende folk til å stille.

Så langt er det bare Ap og Høyre som har kommet med sine lister. Nå venter vi i spenning på fortsettelsen, for spørsmålene er mange:

  • Blir Per Manvik ordførerkandidat for Frp, og ikke bare partiets «sjef»?
  • Hvem vinner den varslede Venstre-duellen, Hallstein Bast eller lardalutfordreren Magdalena Lindtvedt?
  • Blir det Lardal-ledelse av Senterpartiet med Knut Olav Omholt ved roret. Det er vårt tips.
  • Hvem får Erik A. Sørensen med seg i Bedre Larvik? Valgets joker.
  • Fortsetter vår generasjons fremste SV-politiker på lokalplan, Gunnar Eliassen?
  • Og hva skjer i MDG, en av sist valgs vinnere? Og kjemper Rødt seg inn i kommunestyret?

Følg med, følg med! Det er mye spennende i vente.