«Nei-advokatene», Magdalena Lindtvedt (V) og Tverrpolitisk listes Erik A. Sørensen, kunne vifte med pekefingeren under debatten på Breidablikk mandag kveld, vel vitende om at de hadde bygdas unge på sin side.

– I love Lardal, innledet Lindtvedt med, før hun delte sin kjærlighet med Lardal med det velfylte lokalet på Breidablikk.

De unge sier nei

Under skolevalget i Lardal mandag, stemte over 70 prosent av de 88 elevene på partiene som sier klart nei til sammenslåing med Larvik før valget – Venstre, Tverrpolitisk liste og Miljøpartiet de grønne.

Ungdommene vil rett og slett ikke bli en del av Larvik kommune, noe skolevalget ga klart uttrykk for. Men er det et uttrykk for foreldrenes mening?

Argumenter

– Jeg tror ungdom i dag har sin egen mening, sier ordfører Liv Grinde (AP), som prøvde å overbevise forsamlingen på Breidablikk med at de vil få et bedre og mer profesjonelt tjenestetilbud ved å slå seg sammen med Larvik.

– Å få større muskler er veldig bra for folk her, sa hun, og viste til at Ap mener en sammenslåing vil gjøre tjenestene bedre for alle innbyggerne.

Om skolevalget er et pekepinn om hva valget om ei uke vil ende med, torde ikke Grinde å spå.

– Men det kan godt hende, sa hun.

 

Dårlig råd

Under Holmgang, som ble arrangert av Styrvold ungdomslag, var kommunesammenslåing, og fordeler og ulemper, det store temaet. Det var fram og tilbake rundt økonomi og påstander fra begge leirer om hvor mye Lardal ville få å rutte med hvis de hengte seg på Larvik.

 Ja-siden, med storheter som AP, Høyre og Sp, hevder det er viktig å slå seg sammen med Larvik, slik at de kan utvikle tjenestetilbudet og bli en del av noe større. Nei-sida derimot hevdet Lardal må bestå, og at man ikke kan selge en kommune.

– Det engasjerer når noen tar seg til rette og vil gi bort noe som ikke er deres, startet nei-general Sørensen med å si under debatten.

 

Vettskremt

Robak, gjeld og ØPs oppslag om et skrantende helsevesen i Larvik kommune der loven blir brutt hver dag, fikk fart på argumentasjonen til nei-sida.

Venstres Lindtvedt, som har vært den eneste av det nåværende kommunestyrets 17 representanter som har sagt nei, mente også mange politikere fra Lardal ville kvie seg for et strabasiøst politisk liv i Larvik med mange møter.

Erik A. Sørensen, leder av Tverrpolitisk liste, mener de 16 kommunestyremedlemmene som har sagt ja, ikke tør annet.

– De er vettskremte for å stå alene, hevdet han, på spørsmål fra gamleordføreren i Lardal, Nils Røsholt.

 Han ville vite om nei-sida mener de 16 av 17 som sier ja, er «helt på jordet»?

Fra Venstre ble det også rettet kritikk mot utvalget som har forhandlet med Larvik. Venstre mente Lardal hadde vært alt for ordknappe i møtet med Larvik.

Det kunne FrPs ordførerkandidat, Anton Halvor Lofstad, oppklare. Han viste til at Lardal-benken hadde valgt Grinde til å tale i møtet, og at de holdt seg til strategien de hadde blitt enige om på forhånd.

– Larvik møtte med Manvik og Bast – trenger jeg å si mer?, sa han, til stor latter fra salen.