For Senterpartiet (4), Arbeiderpartiet (3), Høyre (3) og Fremskrittspartiet (1) sørger for at 11 av 17 representanter i det kommende kommunestyret er for sammenslåing, viste gårsdagens valgresultat da 97 prosent av stemmene var talt opp.

Til tross for at Ap får en tilbakegang på 13 prosent og fort kan miste ordførervervet til Senterpartiets Knut Olav Omholt, var ordfører Liv Grinde veldig godt fornøyd med resultatet.

- Det spiller ingen rolle. Jeg kommer til å sove godt i natt, og jeg er så glad for at Knut Olav gjør et godt valg, sier Grinde, som hadde felles valgvake på ungdomsskolen med de andre partiene som var for sammenslåing.

Sjekk valgresulatene her:

LARVIK | LARDAL

Overrasket over økning

Hun tror sammenslåingssaken har ført til at mange av velgerne har forsvunnet siden 2011.

Jeg tenker at det straffer seg å være tydelig i en sak. Vi var tidlig ute med pressemelding om at vi gikk for kommunesammenslåing, og vi ville ikke ha folkeavstemming, sier hun.

Omholt, som nå er varaordfører, innrømmer at han ble overrasket over at Sp gikk fram tre prosent fra 2011, men er glad for at ja-flertallet for sammenslåing ble såpass stort.

- Det er jeg faktisk litt overrasket over. Jeg er glad for at resultatet ble så tydelig. Nå må vi begynne å jobbe for å bygge ned de skillene som denne saken har blitt skapt i bygda, så vi ikke splitter bygda mer, sier han.

– Spiller ingen rolle

Duoen forteller at ingenting er avklart med tanke på hvem som blir den neste ordføreren i bygda, men Grinde hinter sterkt til at hun er klar for å rekke kjedet videre til Omholt.

– Jeg heier på Knut Olav, så det spiller ingen rolle. Det finner vi ut veldig fort. Vi har hatt gode samtaler på kontoret før, vi, sier hun, og sikter til fireårsperioden som ordfører og varaordfører.

Med totalt sju mandater er Sp og Ap nå i den situasjonen at de er avhengig av støtte fra andre partier for å få flertall.

Brakvalg for Venstre

Mens Grinde var strålende fornøyd tross en tilbakegang på over 13 prosent, gikk Venstre som ventet kraftig fram. Med Magdalena Lindtvedt i spissen nesten firedoblet de velgermassen og gikk opp 11,6 prosent til 15,9 prosent av stemmene.

Allikevel var Lindtvedt skuffet over å ikke ha fått flertall sammen med Larvik Tverrpolitiske Liste.

– Jeg er så klart kjempeglad for alle som har stemt Venstre. Det er helt fantastisk, og vi har fått masseviss av støtte. Men det som gjør vondt i hjertet nå er Lardal kommune. Jeg er lei meg, sier Lindtvedt.

Hun står fast ved at det å bake inn sammenslåingsspørsmålet i valget er feil måte å gjøre det på.

– Vi vet mange synes dette har vært et skrekkelig vanskelig valg. Vi som ville bestå fikk 35%. Man kan si at vi har tapt, men hadde jeg vært Ap, H eller Sp i dag, hadde ikke jeg gått til sammenslåing og følt at jeg vet at jeg har folket med meg. Det vet man ikke med det resultatet. Hadde vi hatt en folkeavstemming om sammenslåing hadde vi fått et annet resultat. Det tror jeg, sier Lindtvedt.

– Må akseptere resultatet

Også Erik A. Sørensen fra Lardal Tverrpolitiske Liste måtte innse at slaget om kommunesammenslåing antakeligvis er tapt, selv om de fikk en oppslutning på 16,7 prosent.

– Vi har nådd fram til en god del, men dessverre har vi ikke klart å overbevise nok lardølinger. Nå får vi akseptere resultatet og begynne forhandlingene med de andre partiene. Vi må dra i samme retning og snakke Lardal opp og fram nå, sier Sørensen.

Han berømme partifellene og andre støttespillere for jobben de har gjort det siste halvåret.

– Jeg vil takke alle som har vært med på å fremme synspunktene våre og stått på for oss. Vi startet partiet for et halvt år siden og har gått fra null til tre mandater på et halvt år, sier Sørensen.

Blandede følelser for Høyre

I likhet med Arbeiderpartiet gikk også Høyre kraftig tilbake. 15,1 prosent oppslutning er en nedgang på 7,7 prosent. Ordførerkandidat Lars Johan Røsholt hadde blandede følelser etter resultatet.

– Det er litt både og. Vi hadde håpet på et langt bedre resultat for Høyre, men det var godt å få avgjort saken om sammenslåing med overveldende flertall. Vi får jobbe videre for gode løsninger og gjennomslag for flere av sakene våre framover, sier Røsholt.