En grønn vind blåser over landet. Med knappe to uker igjen til valget har De Grønne en oppslutning på 5,2 prosent på landsbasis, ifølge en fersk måling fra VG.

Et kjempeløft for partiet som for fire år siden kun oppnådde en stemmeandel på 0,9 prosent.

– Alle partiene snakker jo om miljø nå. Men det blir mer snakk enn gjennomføring. Kanskje det er dét velgerne er i ferd med å forstå? sier partiets ordførerkandidat med et lurt smil.

Han trekker fram Larvik kommunes vedtatte planer både for klima og energi, og for gang- og sykkelveier som eksempler på at ting, i hans og resten av partikollegenes øyne, tar i overkant lang tid.

– Klima- og energiplanen har fine nok målsettinger, den. Å redusere CO2-utslippene med 30 prosent i forhold til 1990-nivå innen 2020 og være klimanøytrale innen 2030 er ganske hårete mål. Man kan lure på om det er realistisk. Men det er nødvendig.

Roser Kolonialen

I mellomtiden er det mye den enkelte Larvik-borger kan gjøre for å bidra til «et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse», som partiet, ifølge sine egne vedtekter, skal jobbe for.

«Livskraftige lokalsamfunn basert på lokale ressurser er en forutsetning for å nå målet,» leser vi videre.

– Se her! Dette er handel i vår ånd, sier Knutsen og geleider ØPs journalist inn gjennom døra til Kolonialen i Sigurdsgate.

Den nyåpnede forretningen har fokus på lokal mat og råvarer og ligger vis-à-vis kafeen Hungry Heart, med samme filosofi i bunn.

Unødvendig å si, kanskje, men Knutsen har blitt fast kunde.

– Vi vil gjerne ha mer torghandel og kortreist mat, akkurat slik man finner her. Da slipper man unødvendig transport som igjen gir mer unødvendig utslipp av CO2. Jeg tror heller ikke jordbærene blir noe bedre av å ta en tur inn på Økern før de ender opp i frukt- og grønnsaksdisken i Larvik.

Lokalt først – alltid

Fokuset på det lokale stopper imidlertid ikke med matvarene. For Miljøpartiet De Grønne er det som finnes i nærmiljøet alltid å foretrekke.

Blant annet skolen.

– Man skal ha tilgang på det meste der en bor: skole, barnehage, nærbutikk, sosial- og helsesenter. For da behøver man ikke å bruke bil, sier Knutsen.

Men en omkamp rundt nedleggingsvedtatte Frostvedt skole vil partiet ikke være med på.

– Hvis det vedtaket blir omgjort; hvem skal da fylle den nye Torstvedt-skolen?

 

– Vi må begynne å tenke nytt

– Vår framtid er avhengig av hvor godt vi tar vare på de ressursene vi har, sier Viviana Florio (41).

Italienske Florio har bodd i Norge i åtte år, de siste fire i Larvik, hvor hun nå står på sjetteplass på valglista for Miljøpartiet De Grønne.

– Det blir bare mer og mer viktig å tenke nytt når det kommer til miljø og forurensning. Ikke bare lokalt, men også for Norge og verden som helhet, forklarer hun.

Stikkordet er «bærekraftig».

– Folk må bli klar over at ved å ta noen valg, kan de utgjøre en forskjell for den verdenen vi alle lever i. Vi må skifte fokus fra vekst og konsum og over til en tankegang som er mer bærekraftig, men som likevel kan gi vekst. Vi må ikke ødelegge alle ressursene vi har, sier Florio.