– Torstvedt og Mesterfjellet er hva vi har satt som standard for alle skoler i Larvik. Vi skal dit. Og så fort som mulig, sier ordførerkandidat Hallstein Bast (60).

Venstre er, sammen med Arbeiderpartiet, det eneste partiet som i forkant av valget ikke utelukker ytterligere skolenedleggelser i den neste fireårsperioden.

– Og vi utelukker heller ikke at det kan bli oppført nye skoler. Nettopp fordi vi blant annet ønsker å løfte den bygningstekniske standarden opp til et nytt nivå. Det innebærer TEK10 (byggteknisk forskrift i plan- og bygningsloven, journ.anm.) og det hele. Da må det gjøres store grep. Det holder ikke å flikke på et hjørne, fastslår han.

Skole først – alltid

Venstre ønsker å framstå som skolepartiet framfor noen. Selv med store utfordringer i en helse- og omsorgssektor med eldrebølgen godt synlig i horisonten, er ikke partiet i tvil.

Skole og utdanning er og blir nummer én for det sosialliberale partiet som ble stiftet så langt tilbake som i 1884 og som dermed kan skryte av å være landets eldste.

– Skole er vår førsteprioritet i alle sammenhenger. Alt annet kommer i annen rekke. Sånn er det bare, sier Bast.

Brenner for miljøet

En annen hjertesak er miljøet.

– Nå er jo miljø så mye, alt fra bomiljø og utemiljø til klimaproblemer og biologisk mangfold. Vi er opptatt av miljøet i alle aspekter og mener vi har et lokalt ansvar for en global framtid, sier Bast.

Men vi har også ansvaret for framtidens generasjoner lokalt, påpeker han, og trekker fram et av de heteste temaene i Larvik-debatten den siste tiden: utbygging i og nær strandsonen, for eksempel på Vadskjæret.

– Vi skal ikke lure folk. En utbygging der kommer vi til å gå imot hele tiden. Vadskjæret bør være til allmenn bruk, eventuelt et friområde.

Partiet har som en tommelfingerregel at skal et prosjekt i nærheten av sjøen få ja fra Venstre, må det passe inn i omgivelsene.

– De sjønære områdene er vårt fellesområde. Derfor bør nye prosjekter i størst mulig grad følge topografien, mener Bast.

– Hva med Grandkvartalet?

– For det første må de komme i gang. Følger prosjektet topografien, er det én ting. Hvis det bryter og slåss mot den, og vi mister hele amfivirkningen, er det et problem, for å si det sånn.

Tre kjernesaker

Åpenhet og medbestemmelse.

Skole.

Miljø.

 

– Larvik har et kjempepotensial

Andrekandidat Sidsel Sandmo Lombardo (57) tror mange ikke er klar over hvor mye Larvik har å by på.

Lombardo – som selv er innflytter – forteller at hun ble overrasket da hun først slo seg ned her.

– Jeg tror det er litt hemmelig at det er så fint her, sier 57-åringen.

Hun mener Larvik ikke bare kan bli flinkere til å bruke sine positive sider for alt det er verdt, men også satse sterkere på å gjøre seg selv enda mer tiltrekkende for potensielle nye larvikinger.

– Larvik har en fantastisk beliggenhet og en unik natur med sykkelavstand til det meste. Det skal vi ikke ta for gitt. For det estetiske er kjempeviktig. Byen har et stort potensial som i mine øyne ikke helt har kommet ut, sier hun, før staværingen Bast skyter inn:

– Ikke byen, men byene. Husk at Stavern er kulturhovedstaden i kommunen!