Etter livlig debatt, både mellom tilhørere og politikere og mellom partipolitikerne, var leder av Islamsk Kulturforening i Larvik, Mohammed Zaidan, godt fornøyd. – Dette skal vi gjøre igjen, fastslår han.

Ap, Venstre, FrP og MDG var representert på det politiske møtet i moskeen fredag. Til stede for å tale var ordfører Rune Høiseth, varaordfører Hallstein Bast, MDGs Tormod Knutsen og, fra FrP, Per Manvik og ordførerkandidat Gina M. Johnsen.

 

Innvandringspolitikk i fokus

Enda politikerne initielt fokuserte på saksfelt som eldreomsorg, utdanningspolitikk, samferdsel, næringsliv og klimaendringer, ble samtalen raskt penset inn på innvandrerpolitikk. Samtlige partier fikk kritiske spørsmål om integrering, holdningen til flyktningkrisen og om hva Larvik kan gjøre i denne sammenhengen.

Blant sakene som vakte størst debatt var spørsmålet om hvorvidt en større moské skal bygges i Larvik.

– Hva er egentlig problemet med en større moské? var et av spørsmålene politikerne ble konfrontert med. Her ble Bast og Manvik raskt motpolene i debatten. Mens Bast fastslo at han ikke ser problemet med en større moské, argumenterte Manvik og Johnsen for at en større moské kan føre til mindre kontroll og oversikt.

– Her forholder vi oss til PST, sa Johnsen.

Her fikk hun motstand fra Bast, som hevdet at slike møtepunkter er viktige, og at integrering ikke skal skje på bekostning av kultur og religion.

– Jeg bor i en verden, og ikke bare i Larvik, avsluttet han.

– Veldig sunt, og veldig viktig

Blant tilhørerne som utfordret politikerne med spørsmål fredag, var Edam Salha. Han mener fredagens møte var av stor betydning.

– Det er viktig at vi har gode forhold til politikere. Det er veldig sunt og veldig viktig. I tillegg er det viktig at vi stiller relevante spørsmål om hva som er viktig for muslimer i Larvik, mener han.

Også initiativtaker Mohammed Zaidan, som er leder i Islamsk Kulturforening i Larvik, sa seg fornøyd etter møtet. Han mener det er avgjørende både at medlemmene i moskeen får høre fra politikerne hva de står for, og at de får informasjon om hvordan de kan stemme.

– Vi kan ikke fortelle dem hva de bør stemme, så det er viktig at de får høre politikerne snakke. De som var her i dag er veldig fornøyde, og setter stor pris på at politikerne kommer hit, sier han, og legger til at dette var et forsøk på å øke stemmeprosenten blant muslimer i Larvik.

– Det er første gang vi hadde et møte som dette, men det skal vi gjøre igjen, lover han.